De osäkra sajterna för barn och unga

Publicerad:
Uppdaterad:

RELATIONER

Snuttis, Fjortis och Snyggast.

Det är några av de sociala sajter som underkänts i Medierådets granskning av säkerheten för barn och unga.

– Vi vill sprida information till föräldrar om vilka sajter som är säkra, säger Karin Larsson vid Medierådet.

Från 15 oktober till 7 december förra året genomförde Medierådet en stor granskning av säkerheten på de populäraste sociala sajterna för barn och unga.

Totalt granskades 17 sajter, både globala aktörer och mindre svenska alternativ. Medierådet gick bland annat igenom användarvillkor, säkerhetsinställningar och hur lätt unga kan anmäla trakasserier och andra övertramp.

Fyra konton öppnades på varje sajt. De falska profilerna var en 12-årig flicka, en 15-årig pojke, en 15-årig flicka samt en "föräldraanvändare".

– På de flesta sajter kontaktades den 12-åriga flickan av vuxna som ville träffas eller prata via chattprogrammet Msn, berättar informatören Karin Larsson.

Mejlen kom inte fram

De 17 sajterna har efter granskningen delats upp i tre kategorier; ej godkända, tveksamma och godkända. Listan går att läsa i faktarutan under artikeln.

– Vi hoppas att det här ska ge föräldrar en fingervisning av vilka sajter som är bäst för deras barn, säger medierådets ordförande Kristina Ahlinder.

Sajterna Snuttis och Fjortis, två populära sajter för ungdomar, är två exempel som fått underkänt i Medierådets granskning.

– Det gick inte ens att mejla frågor till dessa sajter eftersom breven studsade tillbaka.

"En skyldighet"

Medierådet kommer nu att träffa företrädare för de granskade sajterna på ett möte på fredag.

– Vi hoppas att det ska innebära en skärpning av säkerheten på sajterna, säger Medierådets kanslichef Ann-Katrin Agebäck.

– Många av åtgärderna kostar pengar, men vi anser att om man har en sajt som riktar sig till unga har man en skyldighet att ha bra säkerhet.

Bästa sajten enligt Medierådet är KP-webben, som lockar cirka 15 000 unika besökare per vecka.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN