”Många drabbas av prestationsångest”

Nytt program sätter fokus på bröllopshetsen

Stort fokus på bruden  I TV4:s nya program ”Fyra bröllop”, som börjar sändas i april, tävlar fyra par om vem som bäst arrangerar sin bröllopsdag.
Stort fokus på bruden I TV4:s nya program ”Fyra bröllop”, som börjar sändas i april, tävlar fyra par om vem som bäst arrangerar sin bröllopsdag.

Nu ska brud hetsas mot brud i Tv4:s nya programsatsning ”Fyra bröllop”.

Brudarna gästar varandras vigslar – bäst bröllop vinner.

Och programmet plockar upp ett tecken i tiden: det blir alltmer prestige i att gifta sig.

Efter Tv4:s matlagningsprogram ”Halv åtta hos mig” tar kanalens nya bröllopssatsning vid – med en snarlik programidé.

I stället för att laga godast middag tävlar paren i vem som bäst arrangerar sin stora bröllopsdag. Vinnarna får en smekmånad.

Mycket planering

Och programmet speglar verkligheten.

Även den minst traditionsbundna kan lätt gripas av hetsen i att ställa till med bröllop. Mängder av magasin om den stora dagen finns i tidningshyllorna och i programform på tv.

– Planeringen börjar ofta ett år i förväg och det är mycket att ha koll på, säger Anna Lundgren, chefredaktör på tidningen Bröllopsguiden.

Många par oroar sig för vad gästerna ska tycka.

– Många drabbas av prestationsångest och det är vanligt att par föreställer sig att det finns höga förväntningar om att allt måste vara fantastiskt. Alla vill ha ett oförglömligt bröllop men det kan vara svårt att få till, säger Anna Lundgren och tillägger:

– I dag är bröllopsplaneringen mycket mer omfattande och pågår under längre tid än för tio år sedan.

Brudparets dag

Men regelboken är inte viktigast.

– Det är brudparets dag och de ska göra som de vill. Gäster uppskattar personliga bröllop och vill känna sig som en del av upplevelsen, säger bröllopskoordinatorn Pehr Hante från Kanal 5:s ”Bröllopsnoja” och TV3:s ”Vårt bröllop i era händer”.

”Fyra bröllop”-deltagaren Katja Sjöström hade Hollywoodtema på bröllopet. Och hon tycker att det var jobbigt att sätta poäng på sina nyfunna brudvänner.

– Bröllopsdagen anses ofta vara brudens dag så det är inte så konstigt att programmet fokuserar på oss. Men det svåraste var att betygsätta andra, speciellt när de planerat sina bröllop i flera år. Jag ville inte såra dem eftersom ens bröllop är en smaksak.

Aftonbladets bloggar
Publisert: