”Kandidaten stönade vid undersökningen”

Publicerad:
Uppdaterad:

Läsarna berättar: Så var våra värsta gynekologupplevelser

Foto: colourbox

Han ifrågasatte mig – och missade felet

Jag var 16 år, oskuld och hade aldrig haft någon pojkvän. Led av svåra smärtor i magen och hade inte haft någon mens på många månader. Gynekologen visade sig vara en äldre man som konstant frågade mig om det fanns en möjlighet att jag var gravid. Jag berättade för honom att jag var oskuld och inte hade någon pojkvän, men han insisterade på att jag kunde vara med barn. Gynekologen talar om att det finns en undersökning där man gör ultraljud inifrån genom att ”köra upp en stav i underlivet”. Sedan sätter han på en kondom på staven och säger att ”nu ska jag undersöka den saken närmare”. Att staven storleksmässigt mer liknar en fullstor penis än ett finger verkar inte bekymra herr gynekolog när han kör upp den utan anledning i vaginan på en 16-årig oskuld. Efter vad som känns som en evighet skickar han hem mig och säger att han tycker jag ska börja äta preventivmedel. På operationsbordet några veckor senare visar det sig att det var stora blodfyllda cystor på äggstockarna som orsakade problemen. I samtal med dem efteråt angående händelsen skyller de ifrån sig och anser fortfarande att de agerade helt rätt och att jag måste ha ljugit om att jag var oskuld.

/E

”Har inte återvänt på tio år”

Gyn besök är ju aldrig något man ser fram emot. Men efter att ha lidit av återkommande svampinfektioner en längre tid beställde jag en tid hos en kvinnlig gynekolog. Jag berättade hur jobbigt det var att leva med ständig klåda, och på något sätt kom samtalet in på att jag även mådde psykiskt dåligt (av helt andra anledningar). Efter det tog hon mig inte på allvar. Hon verkade tro att allt bara satt i mitt huvud. Fast jag mer eller mindre satt där och nästan grät för det var så jobbigt med klådan. Hon tänkte inte ens undersöka mig! Men när hon gjorde det så konstaterade hon bara att det inte var svamp. Gjordes någon mer undersökning? Gjordes någon mer utredning? Nej. Hon skickade hem mig och sa att jag skulle gå ut och leva som vanligt och strunta i klådan! Detta hände för över 10 år sen och jag har inte besökt en gynekolog sen dess, fast jag skulle behöva.

/ J

”Hon tryckte upp en tops utan förvarning”

Mitt värsta gynminne står faktiskt en kvinnlig gynekolog för. När jag var 16 år och hade en fruktansvärd urinvägsinfektion tyckte läkaren jag besökte att jag borde träffa en gynekolog då det kunde finnas andra bakomliggande orsaker till besvären. Denna gynekolog tryckte upp en tops i urinröret utan vidare förklaring för som hon sa "Det vet du väl att urinvägsinfektioner kan bero på könssjukdomar." Om någon inte haft urinvägsinfektion tidigare så kan jag förklara att detta kändes som att trycka upp taggtråd i underlivet. Medan jag låg där med benen i vädret, 16 år och aldrig tidigare varit hos en gynekolog, så kom och gick personal genom dörren till undersökningsrummet och inget draperi fanns, utan jag kunde beskådas av alla som stod utanför dörren. Jag har aldrig känt mig så utelämnad och liten i hela mitt liv... Självklart var det bara en urinvägsinfektion, om läkaren hade ansträngt sig så pass att hon frågat så hade jag talat om att jag inte haft sex tidigare. Hade detta hänt i vuxen ålder hade gynekologen anmälts per omgående.

Mvh/C

”Manlig praktikant – i min ålder”

Jag kom till gynakuten när jag var 21 år. Det finns väl ingen kvinna på denna jord som GILLAR gynundersökningar och att då komma och ha ont "där nere" var ju verkligen inte kul. Jag fick träffa den kvinnliga läkaren (å vad jag var glad att det var en kvinna). Hon sa att hon skulle ha med sej en manlig praktikant. Jag fick inte frågan om det var OK att han var med och ung som man var vågade man inte säga nej. Det värsta var att han var i min ålder. Vi gick in och jag fick lägga mej i stolen med särade ben. Först undersökte hon och sen skulle han undersöka också. Jag hade JÄTTEONT. Helt plötsligt öppnas dörren och en annan kvinna kommer in, ställer sej framför mig där jag ligger med särade ben och börjar prata med läkaren. Så jäkla förnedrande. Idag är jag 31 år, men kommer ihåg detta som om det vore igår.

Anonym

”Ett gäng på 8 pers kom in”

Jag var i början av 20-årsåldern och hade förstås varit hos gynekolog tidigare, men den här gången blev det obehagligt och ett jobbigt minne för livet. Jag är nämligen född med två slidingångar (lite ovanligt kanske men det förekommer mer än man tror) och det blev ett himla liv på den manlige gynekologen jag hade då. Han tillkallade först andra doktorer för att ta en titt, samt ett gäng läkarkandidater, ett gäng på ca 8 personer för att titta på mig. Där låg jag som ett objekt i min gynstol och kände mig rätt utelämnad. Jag borde tagit betalt!

M

”Kandidaten stönade under undersökningen”

Jag var på efterkontroll efter en canceroperation i livmodern. Då hade hade gynekologen med sig en kandidat som skulle läras upp. Gyn-läkaren går därifrån och den manlige kandidaten ska på egen hand utföra undersökningen. När han ska känna i underlivet stönar han, och det gör han vid varje tillfälle han stoppar in verktyg. Det kändes oerhört kränkande.

Anonym

”Hälsade – mellan benen”

Jag var 17 år och skulle ha pessar. Hade ännu inte debuterat sexuellt men ville inför debuten verkligen se till att skydda mig från att bli gravid. Steppade därför iväg till läkaren på det första gynbesöket någonsin 1972. Sköterskan visar upp mig i gynstolen och där ligger jag med benen i vädret när doktorn kom in och tog mig i hand och hälsa mellan benen. Jag kände mig väldigt förnedrad. Tur att alla senare gynkontakter därefter varit bättre!

M, nu 56 år

”1 barnmoska och 2 sköterskor grävde”

Det värsta jag varit med om var när jag skulle sätta in min spiral och införingshylsan fastnade, det gick inte få ut spiralen heller när hylsan satt kvar, låg där i 10 min medan 1 barnmoska och 2 sköterskor grävde. INTE trevligt kan jag säga….:/

Anonym

”Jämförde undersökningen med samlag”

Mitt jobbigaste möte hos gyn var när jag var runt 20 år. Men detta mötet har gjort, att jag ber alltid om att få en kvinnlig läkare. Jag hade fått en remiss från min ordinarie läkare pga av en knuta i underlivet. I rummet fanns en sköterska, samt en läkarstudent. När gynekologen märker min nervositet, och att jag spänner mig, säger han på ett ganska så bryskt vis; "Såja flicka lilla! Slappna av! Du har väl haft samlag förr?!!" Jag tittar åt sköterskans håll, möter hennes blick, som säger att hon själv tyckte att detta inte var det mest lämpliga att säga till en patient. Jag kände mig så kränkt och skärrad, av att en läkare ens kan jämföra ett gynbesök med ett samlag!! Nu i efterhand, om jag haft mod, skulle jag nog ha velat anmäla.. men istället har detta förstört mitt förtroende för manliga gynekologer.

/M

”Förolämpade mig för vikten”

Min första gynekologundersökning någonsin så berättade gynekologen hur fet och ful jag är och att jag aldrig skulle kunna träffa någon, för mig. Sedan skulle hon ta blodtryck och "eftersom du är så tjock så måste jag hämta en större mätare". Jag var 19 hade precis gått ner 10 kg, (var fortfarande rejält överviktig). Men hon ensam fick mig att inte vilja undersöka mig på flera år. Kan säga att nu är jag 28 gått ner 50 kg men mår fortfarande riktigt dåligt då det börjar bli dags för gynekolog besök så dåligt att mödravården vet om det. Och jag brukar få slippa och få göra allt samtidigt (cellprov, undersökning för p-piller och prov för sjukdomar). Så jag är glad nu att de tar mig på allvar.

/C

”I Storbritannien slipper man gynstolen”

Jag har i många år varit bosatt i Storbritannien och första gången jag var på en gynundersökning här blev jag förvirrad – var är gynstolen? Här får man i allmänhet ligga på en vanlig brits med fotsulorna ihop och knäna utåt när man blir undersökt (och om man har en vid kjol kan man behålla den på). Jag antar att en gynstol förenklar undersökningen för läkaren/barnmorskan, men att slippa den gör hela undersökningen så mycket bekvämare och mindre ångestfylld för patienten. Om jag inte måste av medicinska skäl, vill jag aldrig någonsin mer lägga upp benen i en gynstol igen!

Anonym

”Hon missade sjukdomen – trots hårdhänt undersökning”

Jag gick till gynekologen då jag haft återkommande inflammationer i underlivet i flera månader. Det var värst kring mens. Hela underlivet var svullet och rött och irriterat. En kvinnlig gynekolog tog emot mej och jag beskrev mitt problem. Jag berättade även att jag var i ett fast förhållande sedan ett par år och något sexliv kunde jag inte ha då det gjorde på tok för ont. Hon undersökte mitt ömmande underliv och var inte ett dugg försiktig. Och nu kommer det värsta. Gynekologen säger -" ja, det är väl lika bra att vi känner efter här också!". Jag förstår inte vad hon pratar om men hon kör upp ett finger i analen på mej och inte ett dugg försiktigt. Det gjorde fruktansvärt ont och när jag torkade mej efteråt kom lite blod. Hon visste inte vad det var för fel på mitt underliv och skickade hem mej. Jag var oerhört förvånad och chockade över hennes beteende att jag inte sa ett ord utan bara gick därifrån. Någon vecka senare hamnade jag hos en underbar manlig gynekolog som undersökte mej och kom fram till att min infektion berodde på en biverkan av en medicin jag ätit. Han skrev ut penicillin och inflammationen var borta på en vecka.

MVH

//A

”Han begick övergrepp – och fick sparken”

Jag har varit med där min gynläkare förgrep sig på mej, han körde fingrarna ut och in luktade och gjorde vidriga saker, inte bara jag som blev utsatt av den gubben utan även en väninna till mej. Han fick tack och lov sparken men det var det ända som hände, trots anmälningar. Har nu alltid en kvinnlig gynekolog som är jättebra, och är aldrig mer själv inne hos läkare, men känner det ändå alltid som ett övergrepp.

Mvh A

”Sprang ut ur rummet utan kläder på underkroppen”

Det var 1984. Jag var 22 år. Tre år tidigare hade jag efter en oönskad graviditet satt in spiral. Nu var det dags att byta ut den. Jag kände mig stolt över hur jag tog ansvar för att inte bli oönskat gravid. En manlig gynekolog tog ut samt undersökte mig direkt. Medan jag låg där började han diskutera varför jag ville sätta in en ny spiral. Han ifrågasatte min vilja och sa att han inte var beredd att sätta in en ny spiral. Dels var det farligt, menade han. Spiralen skulle kunna vandra upp i magen på mig. Dels var jag i den ålder då det var dags för en kvinna att föda barn, ansåg han. Hela tiden låg jag där med karljäveln sittande mellan benen. På något sätt kom jag upp ur stolen, ryckte åt mig en fånig ljusblå papperscape, sprang ut ur undersökningsrummet, förbi väntrummet och ner till receptionen. Jag grät och bad att få slippa se karln igen. “Är det X X?” frågade receptionisten. När jag nickade sa hon “Ja, han är lite svår. Jag bokar in dig på en ny tid med en kvinnlig”. Efter det har jag noga sett till att ha kvinnliga gynekologer.

/K

”Han ofredade mig – och glömde ringen inne i mig”

Jag var 18 år och skulle prova ut pessar. Läkaren och jag var ensamma i rummet och jag befann mig i gynekologstolen. Han masserade min klitoris sedan han satt in en ring med den dimension som pessaret skulle ha. Jag vred lite på mig, men han slutade inte. Jag var för ung för att våga säga till honom att sluta. Det hela slutade med att han glömde ringen inne i min kropp. Jag upptäckte det när jag var hemma och försökte sätta in pessaret. Det gick inte att få det på plats och efter en stund förstod jag orsaken: Ringen satt kvar inne i mig! Det hela kunde ha slutat med att jag blev gravid. Dagen efter ringde jag - min pojkvän (nuvarande make) stöttade mig. Jag skällde ut läkaren efter noter. Jag minns inte vad han svarade. Jag gick inte vidare med det här, men det borde jag ha gjort.

"BSA"

Publicerad: