Docka och bil toppar önskelistor

Foto: Populära julklappar Barbie, leksaksbil och tv-spel är saker som toppar barnens önskelista.
RELATIONER

Årets julklappar till barnen? Av de ännu ojämlika önskelistorna att döma ska det vara dockor till flickorna, bilar till pojkarna.

Men många paket lär också innehålla tv- och dataspel, hett önskade av både pojkar och flickor.

Tomteboda postterminal i Solna har en särskild avdelning för högarna av önskelistor från svenska barn. Hit kommer också alla önskelistor från andra länder, adresserade till Santa Claus, Sweden.

– Vi har fått över 60 000 hittills, men det kommer in sådana mängder nu precis före jul. Vi räknar med totalt 100 000 önskelistor, säger Anette Eriksson, julinformatör vid Posten.

Hon försäkrar att alla kuvert sprättas.

– Vi har 15 nissar som öppnar och läser. En del barn har ritat kartor också, eftersom de flyttat och vill att tomten ska hitta rätt.

Minigris och grillkol

Tomten får själv ta emot mängder av små paket.

– Barn som slutar med napp skickar den i ett litet, fint paket till Tomten, förklarar Anette Eriksson.

Hon har också sett många originella önskningar, som det barn som helst ville ha en minigris och i andra hand lite grillkol.

Det vanligaste önskemålet från flickorna är Barbie, Bratz eller någon annan sorts docka. Som nummer två och tre kommer husdjur och mjukdjur, följda av tv- eller dataspel och kläder. Pojkarnas fem mest önskade julklappar är bilar eller bilbana, tv- eller dataspel, lego, sportartiklar och figurerna Pokémon eller Yu-Gi-Oh.

ARTIKELN HANDLAR OM