Så dricker unga kvinnor

RELATIONER

Var fjärde tjej dricker varje helg, visar undersökning

Några dricker ofta, andra mera sällan. Ganska många dricker mycket varje gång – men de dricker för att det är gott och roligt och få oroar sig för sin alkoholkonsumtion.

Det visar Vecko-Revyns undersökning av unga svenska kvinnors alkoholvanor.

Unga tjejer som dricker för ofta, för mycket och riskerar att utsättas för sexuella övergrepp på fyllan. Mediebilden av unga kvinnors alkoholvanor är beklämmande – men är den sann?

Det ville tidningen Vecko-Revyn utreda, och gjorde därför en undersökning bland sina läsare. 1 112 tjejer från 18 år och uppåt har svarat på frågor om sitt förhållande till alkohol – och resultatet visar på en delvis annorlunda bild än den som brukar målas upp.

Gått med på sex

Men undersökningen bekräftar också att alkoholen medför risker. 15 procent av tjejerna uppger att de gått med på sex på fyllan som de inte skulle ha gjort om de varit nyktra. I första hand handlar det om att de haft sex med personer de annars inte skulle haft sex med, eller att de haft oskyddat sex .

Var femte misstänker att de någon gång fått droger i sin drink, och nästan var tredje har någon gång blivit erbjuden droger under en utekväll. 8 av 10 känner sig ofta lite småslitna efter en utekväll – men bara 10 procent oroar sig så pass mycket över sin alkoholkonsumtion att de tar en vit månad då och då.