”Det här kan förstöra en människas liv”

RELATIONER

Säkerhetsexperten Joakim von Braun om Sloggis modelltävling

I underklädesmärket Sloggis tävling "World most beautiful bum" visar tjejer och killar upp sina bakdelar – ibland iförda minimala stringtrosor.

Säkerhetsexperten Joakim von Braun är kritisk till tävlingens utformning.

– Unga tjejer hetsas till att publicera sig halvnakna på internet. Den här typen av material kan sedan användas mot dem, säger han till aftonbladet.se.

På vilket sätt då?

– Någon kan få reda på vem personen är och sprida materialet på skolan eller arbetsplatsen. Den här hetsen att man ska locka unga människor att publicera sig på internet med nakenbilder, är tvivelaktig i sig. Man kan lätt förstöra en människas liv för en lång tid framöver.

Visserligen har tävlingen en 18-årsgräns som gör att yngre personer inte kan delta, men enligt Joakim von Braun räcker inte det.

– En outvecklad 18-åring kan tas för att vara yngre. Det finns en risk för att bilderna kan användas i pedofilsammanhang.

Dessutom menar han att det finns risk för att bilderna kan stjälas och i stället läggas ut på porrsajter.

– Och i princip kan man manipulera vilket digitalt material som helst. Det går att göra så mycket med bilder och det är problematiskt. Här lägger man ut en massa digitalt material som väntar på att utnyttjas, säger han.