Skaffa barn innan det är för sent

RELATIONER

70-talisterna de första som får under två barn per kvinna

Foto: AFTONBLADET BILD
Fick adoptera tredje barnet Madonna, 48, födde Lourdes när hon var 38, och Rocco vid 42. Sen fick hon svårt att bli gravid. Madonna och maken Guy Ritchie besökte en fertilitetsklinik men har nu adopterat en afrikansk pojke.

I hundra år har svenska kvinnor fött två barn i genomsnitt. 70-talisterna blir de första som bryter trenden. Att vänta med familj gör att en del aldrig hinner bli föräldrar.

I sista stund Anna Lindmarker blev mamma när hon var 45 år.

Om inte 70-talisterna plötsligt börjar föda fler barn bryter de kurvan med två barn per kvinna, enligt en rapport från Socialstyrelsen.

Men de har inte bråttom att bli vuxna. Mest av allt värderar de sin personliga frihet. Särskilt tjejerna är målinriktade och ambitiösa.

– Många tänker sig barn när de är 35. De vill hinna så mycket som möjligt innan, och att allt ska vara på plats: rätt partner, karriär, bra boende, säger Bernhard Luhti på Kairos Future, som gjort en undersökning.

Vi matas med bilder av kändisar kring och över 40 som blir mammor, som Madonna och Julia Roberts. Att vara en mogen mamma har blivit ett nytt ideal, och många tänker inte på att biologin inte hängt med vår nya ungdomligare livsstil.

Två ännu opublicerade studier bekräftar vad en tidigare undersökning visat: Många vet inte hur snabbt chansen att bli gravid minskar.

– Kvinnor pratar om den biologiska klockan, men bara som en vag föreställning, säger Claudia Lampic, docent i vårdvetenskap vid Uppsala universitet, och en av forskarna bakom de tre studierna.

De visar att:

Nästan alla kvinnor och män vill ha barn, de flesta två stycken.

Många vet inte att kvinnors fertilitet sjunker kraftigt efter 35.

Det finns en övertro på provrörsbefruktning. Särskilt bland kvinnor.

– Det är alarmerande med tanke på hur viktigt föräldraskap ändå är för personerna i studien, säger Claudia Lampic.

Känsligt att påminna

Maria Danielsson, forskare och utredare på Socialstyrelsen, följer utvecklingen noga.

– Den största faran är att många inte hinner få några barn, eller inte så många som de vill, säger hon.

Men att påminna om den biologiska klockan är känsligt. Det kan ses som en pekpinne rakt in i privatlivet. Ändå tycker flera experter att det är dags för gynekologerna att lyfta frågan.

– Folk ska så klart själva välja. Men de måste veta om förutsättningarna, säger Maria Danielsson.

Gynekologen Monica Essén har varit i yrket sedan 70-talet. Hennes hjärtefråga är att ta upp barndilemmat med kvinnor runt 30 i fasta förhållanden.

– En del blir väldigt upprörda. Men många har tackat mig. De har bestämt sig för att skaffa barn efter att vi pratat om det. Jag sörjer så vansinnigt med dem som sitter här sedan och är ledsna för att det är för sent.

”De har så höga krav”

Hon ser oerhört stor skillnad på hur dagens kvinnor resonerar inför att bli föräldrar jämfört med hur deras mammor tänkte:

– I dag har de så höga krav på livet runt omkring. Men det kanske aldrig blir ett helt perfekt tillfälle för barn, och en dag är det för sent.

På Studenthälsan i Uppsala ska kvinnor få mer information. Efter de tre studierna om inställningen till barn trycks nu en broschyr som bland annat upplyser om när det börjar bli svårare att bli gravid.

– Det här är känsligt, och man ska inte stressa folk. Men att dela ut en broschyr i samband med rådgivning om preventivmedel är en bra idé, säger Tanja Tydén, barnmorska på Studenthälsan och professor vid Uppsala universitet.

Europas kvinnor föder allt färre barn

I hela Europa finns en oro för sjunkande födelsetal. Allt färre kan tvingas försörja allt fler äldre. Men politikerna kan påverka barnafödandet.

Cecilia Gustavsson

ARTIKELN HANDLAR OM