”Ta inte för givet att ditt barn är hetero”

RELATIONER

Nu tipsar Anders om hur föräldrar ska ta beskedet

”Mamma, jag är bög.”

Fyra små ord.

Väldigt svåra att säga.

Det vet Anders Öhrman, som valde att skriva ett brev istället.

– Jag grät när mamma och pappa sa att de fortfarande älskade mig.

Foto: Möt med respekt "Den vanligaste reaktionen är att föräldrar börjar tänka på alla barnbarn de kanske inte kommer att få", säger Anders Öhrman som mött många föräldrar till homosexuella barn i boken "Komma ut".

Han är aktuell med ”Komma ut – berättelser från garderoben”. Boken har han dedicerat till sina egna och alla andra kärleksfulla föräldrar. Hans dröm är att varenda mamma och pappa läser boken.

För fortfarande blir många chockade när de får beskedet att deras barn är bög eller flata.

– Man ska komma i håg att även ditt barn kan vara bög, säger han.

Själv kom han ut för sina föräldrar när han var i 25-årsåldern. Tidpunkten var väl vald - han hade egen lägenhet, vännerna och arbetskamraterna visste redan att han var gay.

Ville vara förberedd

– Jag ville vara självständig. Om det skulle gå helt åt helvete med mamma och pappa, visste jag att jag skulle klara mig på egen hand, säger han och ler åt minnet.

Anders skrev ett brev till sina föräldrar där han berättade att han var homosexuell.

– Jag la brevet på deras säng och åkte hem till min egen lägenhet. När telefonen ringde på kvällen flög jag upp ur tv-soffan. Jag har nog aldrig varit mer nervös!

Vi älskar dig ändå”

Det var hans pappa: ”Jaha, det där var väl inget att vara ledsen för. Vi älskar dig ändå.” Och: ”Vill du prata med mamma?”

– Mer komplicerat än så var det inte för honom (skratt)! Jag och mamma grät en skvätt och hon undrade varför jag inte hade berättat tidigare.

Ska man fråga, som förälder, om man anar att ens barn är bög eller lesbisk?

– Nej, jag tycker det är schystast att låta barnet komma till dig när han eller hon är redo. Hade mamma frågat mig en månad tidigare hade jag nog förnekat det.

Vilken är den vanligaste föräldrareaktionen?

– De blir ledsna och oroliga till att börja med och börjar tänka på alla barnbarn de kanske inte kommer att få... Men när sorgen har lagt sig, brukar de flesta komma på att även bögar och flator kan få små telningar (skratt)!

Många möten i nya "Komma ut"

Okej att bli ledsen - Anders bästa råd till föräldrar

Läsarnas egna berättelser:

Erica Scott

ARTIKELN HANDLAR OM