Sex – bättre än värktablett?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-27

Klara, 30: ”Orgasm hjälper mot både mens-smärtor och huvudvärk”

Må bra av sex Vid beröring av g-punkten hos kvinnan sätter sätter kroppens smärtlindringsmekanismer igång, så sex kan ge lindring vid flera olika sorters värk.
Må bra av sex Vid beröring av g-punkten hos kvinnan sätter sätter kroppens smärtlindringsmekanismer igång, så sex kan ge lindring vid flera olika sorters värk.

Apoteket börjar sälja sexleksaker med start den 23 juni.

Är det dags att börja bota krämpor med sex?

Ja visst, säger både experterna och Aftonbladets läsare – sex är rena dunderkuren mot värk och spänningar.

Klara, 30, har endometrios, en svår mensvärk. Sex lindrar henne smärta betydligt.
Klara, 30, har endometrios, en svår mensvärk. Sex lindrar henne smärta betydligt.

När det kommer till naturlig smärtlindring har kvinnor dragit vinstlotten. Enligt undersökningar är det stimulering inuti vaginan som ger mest effekt.

Vid beröring av g-punkten sätter kroppens smärtlindringsmekanismer i gång.

Kroppsfunktionen tros existera för att lindra smärta vid förlossning, enligt neurologprofessor Per Olov Lundberg vid Uppsala universitet.

En härlig lösning

Den effekten har Klara, 30, student i Göteborg, märkt av. Hon lider av syndromet endometrios, vilket ger särskilt besvärliga menssmärtor. Sex har visat sig vara en härlig lösning.

– Om jag har måttlig mensvärk är sex mycket bättre än värktabletter. Samma sak gäller vid huvudvärk om den inte är alltför svår. Min pojkvän störs inte av att jag har mens, han vill gärna ha sex ändå. Jag var tveksam först, men vi bestämde oss för att prova, väldigt försiktigt. Man är ju ganska öm i livmodern under den perioden. De första stötarna när han kom in gjorde nästan ont, men sedan var det som att det släppte.

Endorfinerna strömmar till

Klara gissar att en viktig faktor

i smärtlindringen också kan vara beröringen och närheten. Endorfinerna som strömmar till får henne att slappna av.

– Jag har nått den åldern att jag inte tänker så mycket när jag har sex, jag bara ger mig hän. Efteråt märker jag att värken är som borttrollad.

Klara är inte den enda i bekantskapskretsen som använder sig av detta.

– Min syster har upptäckt samma sak. Hon lever i ett långt förhållande, och kom på att sex funkar hur bra som helst mot mensvärk. Vissa killar är ju lite känsliga för att se blod, men är de inte det så är det ju bara att köra på, skrattar Klara.

Fixa orgasm själv

Singlar som saknar en sexpartner ska inte sörja. Orgasmen kan du lika gärna ordna på egen hand.

– Det är välkänt att onani dämpar mensvärk, säger Hannah Arnhög, sex- och relationsrådgivare på Veckorevyn.

Läsarna: Så hjälper sex!

Han jobbar bort mina spänningar

”Jag brukar bota min huvudvärk med sex. Eftersom det är spänningshuvudvärk jag får går det ju bra att bota det med något som är avslappnande. Visserligen tar det lite längre tid att bli ”uppvärmd”, men jag har tur nog att ha en partner som tålmodigt jobbar tills alla spänningar i kroppen släppt och jag börjar känna mig som en ny människa igen. Härligt säger jag bara!”

Ika

Orgasmen är en bra smärtlindrare

”Det är ett antal år sen jag upptäckte att orgasm är en bra smärtlindrare. En stor del av mitt liv har präglats av migrän, som i perioder varit riktigt besvärlig. Jag säger inte att det fungerar med sex varje gång, men visst är det trevligt när möjligheten finns! Dessutom är det lättare att somna om jag har fått en orgasm, även om migränen inte gett med sig.”

Marianne, 46

Värken i nacken försvinner nästan helt och hållet

”Glöm frasen: ”Inte i kväll älskling, jag har huvudvärk.” Det borde vara: ”Ja älskling, tack gärna, jag har huvudvärk!” Jag har problem med en axel och nacken efter en bilolycka, men värken försvinner nästan helt och hållet efter lite gött sex. Under själva akten är det helt borta. Jag får ofta en enorm energikick efteråt och kan sena nätter bli sugen på att storstäda (jag lägger dock band på mig av romantiska skäl). ” 34-åringen

Jag somnar bra efter sex

”Om jag inte kan somna tar jag initiativ till sex eftersom jag då blir avslappnad och lättare kan somna. Min man och jag har sex 3–5 ggr per vecka, jag mår bättre och blir en harmonisk människa av det.”

Ann