Minskadade kvinnor i skönhetstävling

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-02

Skönhetstävlingen Miss Landmine 2008 avgörs i Angola i kväll

Tävlar i skönhet Maria Restino Manuels ena ben sprängdes bort 1998. Nu tävlar hon i Miss Landmine där första pris är en ny protes.

Domingas Antonio Barroso, 30, arbetade på fälten när hon föll offer för en rysk mina.

120 gram TNT sprängde bort hennes fot och delar av underbenet.

Nu deltar hon i skönhetstävlingen Miss Landmine.

– Syftet med Miss Landmine är först och främst att fokusera på ett globalt problem, nämligen landminor. Vi vill fokusera på att det runt om i världen finns många miljoner landminor men vill göra det på ett sätt som inte bidrar till känslan av hopplöshet, säger Morten Traavik som är upphovsman till tävlingen till aftonbladet.se.

Väldigt entusiastiska

Samarbetspartnern The National Demining Comission i Angola väljer ut deltagarna. En kvinna från varje provins i landet utses och totalt deltar 18 kvinnor i tävlingen.

De är vackra, färgstarka och poserar i underbara klänningar i fina miljöer. Men skönhetstävlingen skiljer sig från andra, eftersom kvinnorna inte är perfekta på utsidan. De har alla fallit offer för minor.

– Kvinnorna tycker det är väldigt väldigt kul och de är väldigt entusiastiska över uppmärksamheten i Angola och världen i övrigt. De här kvinnorna har inte haft någon röst att formulera sina bekymmer och problem med. Men med den massiva medieuppmärksamheten nu så har de fokus på sig på ett sätt som de aldrig har haft tidigare.

Skadas ute på fälten

Morten Traavik är starkt engagerad i frågan om landminor.

– Man måste förbjuda uppkomsten av landminor, se till att stormakter som Ryssland, Kina och Indien slutar producera landminor.

I Angola drabbar landminorna i första hand kvinnorna.

– Många skadas när de är ute på fälten. I Angola är det kvinnans ansvar att sköta skörden och många åkrar och marker är minbelagda. Kvinnorna i civilbefolkningen är de mest utsatta.

Han berättar att några av deltagarna i tävlingen också har skadats när de flytt undan attacker i krigets Angola.

En av dem är 25-åriga Maria Restino Manuel som 1998 försökte fly undan soldater. Hon trampade på en rumänsk mina som innehöll 120 gram TNT. Hennes ena ben sprängdes bort.

Får protes

I kväll kommer tävlingen att gå av stapeln i "Angolas största kongressal", berättar Morten Traavik.

– Vi kommer ha 300 inbjudna VIP-gäster och förhoppningsvis kommer presidenten vara där. Vinnaren får en specialgjord protes från Europas ledande tillverkare.

Morten Traavik menar att projektet är intressant eftersom det utmanar vårt sätt att betrakta minskadade kvinnor som offer.

– Det vinklar vår skandinaviska blick på hur afrikanska kvinnor och landminskadade ska se ut och klä sig. Det här projektet är ganska utmanande ur vårt perspektiv, säger han.