Hur får vi en bra rutin vid läggdags?

Publicerad:
Uppdaterad:

Vi har en dotter på två år och vi har precis bytt hennes spjälsäng mot en vanlig säng. På kvällarna har vi problem med nattningen och det blir alltid tjafs och bråk — det tycker jag är tråkigt.

Jag undrar om du har några bra råd om hur vi kan göra läggningen mysig på kvällarna i stället? Jag och min man är tvungna att stanna kvar bredvid sängen tills vår dotter har somnat och vi vill gärna byta rutiner men vet inte hur vi ska göra det på bästa sätt?

Nanny Anne-Lie:

Sängbyte kan göra att barnet stökar till läggrutinerna. Det blir liksom en helt ny situation när hennes rörlighet vidgas.

Ha en mysig nattning på ungefär 20 minuter. Låt henne sedan ligga och lyssna på barnmusik eller saga i svagt ljus. Visa att ni är i närheten alternativt sitter och gör något eget i hennes rum. Går hon upp, var snabbt där och stoppa tillbaka henne i sängen. Inget mys eller saga, bara envist visa henne tillbaka. Ni måste vara övertygade om att sängen är det rätta stället vid denna tidpunkt.

Dela lika varannan nattning, låt inte henne styra vem som skall natta. Det kommer att hålla i sig med stök någon tid, men hon kommer att inse er envishet.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN