Relationer

Avgår – på grund av fem år gammal artikel

Av: 

Helena Utter

RELATIONER

Nu lämnar Annica Dahlström sitt uppdrag för Hjärnfonden

Pappor kan skada sina barn.

Annica Dahlströms uttalande har rivit upp en storm i sociala medier – fem år efter att artikeln publicerades.

I dag lämnar hon sitt uppdrag för Hjärnfonden på grund av ”pappadrevet”.

"Mamman bör inte lämna ifrån sig barnen under de tre första åren", anser Annica Dahlström, som är professor i histologi och neurobiologi vid Sahlgrenska akademien, Göteborgs universitet.
"Mamman bör inte lämna ifrån sig barnen under de tre första åren", anser Annica Dahlström, som är professor i histologi och neurobiologi vid Sahlgrenska akademien, Göteborgs universitet.

Annica Dahlström, professor i histologi och neurobiologi, gav 2007 ut boken ”Könet sitter i hjärnan”.

I en artikel i Aftonbladet samma år sa hon bland annat att ”de flesta män är inte lämpade att ensamma ta hand om små barn”.

Men det var först när den fem år gamla artikeln i år började spridas på Facebook och andra sociala medier som stormen mot henne tog fart.

- Jag har fått en hel del mejl med negativa kommentarer på grund av artikeln, sa Annika Dahlström i måndags till Aftonbladet.

”Pappadrevet” är orsaken

Nu väljer Annica Dahlström att lämna sitt uppdrag i styrelsen för Hjärnfonden som hon var med och grundade för 17 år sedan.

Till Göteborgs-Posten säger hon att ”pappadrevet” var den utlösande faktorn:

– När det här drog i gång kände jag att nu är det dags att sluta. Man vet ju aldrig hur en sådan här storm slutar, eller vart diskussionen tar vägen.

Dock står hon kvar vid sina åsikter om vem som bör ta hand om våra minsta.

– Under barnets första år är det mamman, helt enkelt för att hon är bäst lämpad ur ett biologiskt perspektiv. Men tyvärr är det så i dagens samhälle att man inte får tala om att det faktiskt finns skillnader mellan könen. Men någon gång måste sanningen fram, sa hon till Aftonbladet tidigare i veckan.

Publisert: