Ärftlig bröstcancer sprider sig oftare

RELATIONER

Risken störst för yngre kvinnor

Kvinnor som drabbats av ärftlig bröstcancer i ett bröst, löper sex gånger större risk än andra kvinnor att få cancer även i det andra bröstet.

Det visar en ny svensk studie som publiceras idag, rapporterar Ekot.

Mellan fem och tio procent av alla kvinnor som drabbas av bröstcancer har en ärftlig variant. Hittills känner man inom forskningen till två gener som kan leda till sjukdomen, men man letar efter fler.

I det svenska forskningsprojektet, lett av professor Henrik Grönberg på Karolinska institutet, ingår 200 kvinnor. Genom familjeutredningar vet man att dessa kvinnor har ärftlig bröstcancer, men den felande genen har ännu inte hittats.

Störst risk före 50

Studien visar att om man drabbats av ärftlig bröstcancer så är risken för att även det andra bröstet ska drabbas sex gånger större än vad risken är för andra kvinnor. Störst är den risken för kvinnor som ännu inte har fyllt 50 år.

– Kvinnor efter 50 år har gått in i klimakteriet och därmed är inte deras bröst lika känsliga, säger Henrik Grönberg till Ekot.

Henrik Grönberg tycker att kvinnor som har drabbats av ärftlig bröstcancer i ena bröstet bör fundera och diskutera med sin läkare huruvida de i förebyggande ska operera bort det andra bröstet, eller äta hormonmediciner.

Anna Andersson