Jag känner mig som en skitpappa

RELATIONER

Hej Gustav,

Jag är skild och har mina två barn varannan vecka. Jag jobbar till fem och har ingen möjlighet att gå tidigare. När jag hämtar barnen från dagis är de jättetrötta. Det blir ofta gnäll och bråk på hemvägen. De äter framför "Bolibompa" medan jag sitter för mig själv i köket. Den lilla stund som finns innan det är dags att börja med läggningen är jag för trött för att hitta på något med dem. Ska det vara så här? Jag känner mig som en sån skitpappa.

Ola

Hej Ola,

Jag vet inte hur det är meningen att det ska vara. Jag vet bara att det är så här för väldigt många. Kanske för de allra flesta.

Som ensamstående sitter man i ett skruvstäd. Även om man vill gå ner i tid så kan man inte eftersom man måste ha pengarna. Det är ändå några saker jag tänker på.

Har något av barnen någon kompis på dagis de kan följa med hem någon dag i veckan? Och som kan följa med er hem ibland? Förutom att det är roligt och omväxlande för barnet kommer du att räcka till bättre för ditt andra barn som du ändå hämtar.

Storhandla, tvätta och städa de veckor när du inte har barnen ifall du inte redan gör det.

Den där korta halvtimmen - timmen efter barnprogrammen är ofta den enda tid på hela dagen när man kan göra något tillsammans. Det räcker med att telefonen ringer så är den borta.

Många vuxna får ångest av att leka. Man hamnar på golvet med någon liten figur man fått sig tilldelad. När man tappat koncentrationen för sjunde gången säger man att man bara måste kolla mejlen en kortis. Och så känner man sig ännu sämre.

Kolla istället klockan och bestäm att du ska vara närvarande i en halvtimme. Släck datorn och teven. Låt telefonsvararen ta alla samtal. Tänk på förhand ut någon liten grej som du själv skulle tycka vara kul. Ju enklare desto bättre. Lägg ett täcke över ett bord och ta med dig några kuddar in och lägg dig och prata med barnen medan de börjar boa. Släck ner i lägenheten och lys med ficklampor. Knyt upp resårband mellan några stolar och ha hästhoppning. När du väl gjort din minimala förberedelse kommer barnen att styra. Du behöver bara följa med och titta på dem. Och känna dig som en okej pappa.

Börja läggningen i tid så att du hinner läsa åtminstone en saga som är uttänkt speciellt för varje barn. Försök få en liten stund med var och en när ni kan ligga och prata lite. De förtroenden och den närhet man kan få då kan vara skillnaden mellan en bra dag och en rutten.

Lycka till med allt, Gustav

Tidigare frågor

ARTIKELN HANDLAR OM