Är du ett chefsämne?

Publicerad:
Uppdaterad:

Karriärcoachen: Tänk efter varför du vill bli chef

Tycker du att du skulle göra ett bättre jobb än din chef? Drömmer du om hög lön och makt? Tyvärr är det inte så enkelt.

- Att vara chef är en stor utmaning, säger karriärcoachen Nina Jansdotter. Fråga dig själv varför du vill bli ledare.

Nina Jansdotter.
Nina Jansdotter.

Många drömmer om en framtid som chef. Några av de vanligaste skälen är högre lön, bättre förmåner, känslan av utvaldhet, statusen och möjligheten att utvecklas. Och så tillkommer det kanske vanligaste skälet: du tycker att du kan göra ett bättre jobb än din nuvarande chef.

– Jag träffar många som har som målsättning att bli chefer, säger karriärcoachen Nina Jansdotter. Chefskapet innebär en otrolig resa för dig och din utveckling som person – på både gott och ont.

– Därför är det viktigt att du frågar dig själv varför du vill bli ledare. Är det bara för lönens och statusens skull bör du tänka om. Du måste brinna för själva jobbet, annars kommer du inte att hålla för de krav som tjänsten innebär.

Negativa sidor

Chefsjobb kan vara fantastiskt kul, men med jobbet kan också ha flera negativa konsekvenser. Stor arbetsbörda, press uppifrån och ensamhet är inga ovanligheter för en arbetsledare.

– Plötsligt kan du inte längre sitta tillsammans med kollegorna på lunchen och snacka skit om chefen – för det är du som är chefen det pratas om. Du kan heller inte lufta personliga problem för medarbetare i samma utsträckning. Ska du träda ur gemenskapen för att kliva upp några pinnhål är mitt överlevnadstips att du skaffar ett bra bollplank utifrån.

Kvinnor har försprång

De senaste åren har Nina Jansdotter därför sett att många unga tvekar inför att bli chefer.

– Det är svårt att locka unga till chefskap. De vill inte prioritera bort fritid och familj för jobbets skull. Därför måste man se över själva chefstjänsterna i framtiden. Det behöver kanske inte vara så att bossen alltid kommer först och går sist på en arbetsplats.

Vad krävs det för egenskaper för att bli en bra ledare?

– Först och främst vill jag understryka att man sällan är född till ledare, det är ett hantverk du lär dig. Det viktigaste som krävs är ett uppriktigt engagemang, empati, förmågan att coacha andra och ha ett helhetsperspektiv på saker och ting.

– Många av de viktigaste chefsegenskaperna som efterfrågas idag är traditionellt kvinnliga egenskaper. Därför har många kvinnor ett försprång när framtidens chefer ska tillsättas.

Terri Herrera Eriksson (cina.ronn@aftonbladet.se)

Publicerad: