Relationer

Sexiga böcker lockar kvinnor

Av: 

Elin Swedenmark

RELATIONER

Försäljning av erotisk litteratur boomar på nätet

Förförelse, besatthet och ångande möten – erotiska böcker gör succé på nätet.

Det är de litterära sexskildringarna som är mest populära.

– Men det är fortfarande ett smusslande kring det här, menar förläggaren Kristoffer Lind.

Intresset för erotisk litteratur är störst bland kvinnor. Men fortfarande tycks det finnas en blygsel för att köpa böckerna i en affär - de flesta böcker säljs på nätet.
Intresset för erotisk litteratur är störst bland kvinnor. Men fortfarande tycks det finnas en blygsel för att köpa böckerna i en affär - de flesta böcker säljs på nätet.

När porren finns bara ett musklick bort verkar även suget efter alternativa sexskildringar öka. Birgitta Stenbergs erotiska noveller fick nyligen stora läsarpriset av Bokcirklar.se och erotiska böcker säljer bra på nätet.

– För några år sedan fanns nästan ingenting, det var samma noveller av Anaïs Nin som trycktes igen och igen, säger Kristoffer Lind från förlaget Xstory, som specialiserat sig på erotisk litteratur, av kvinnor och för kvinnor.

Förlaget gav ut Bengt Anderbergs sexnoveller från 1960-talet för ett par år sedan, och det stora intresset sporrade dem att fortsätta. Numera säljer böckerna ofta i några tusen exemplar – främst på internet.

– Människor är fortfarande pryda och vågar inte köpa dem i bokhandeln, säger Kristoffer Lind.

Skönlitteratur populärast

Av e-förlaget Elibs ungefär 1800 titlar är bara sju erotiska böcker, alla från förlaget Xstory. Av dessa har fyra tagit sig in på tio i topp-listan för någon månad sedan. Böckerna ”Lust” och ”Passion”, skrivna av en svensk författare under pseudonymen Clara Jonsson, är mest populära.

– Jag trodde Kamasutra-böcker var säkra kort, men det är romaner av svenska författare folk vill ha, säger Kristoffer Lind.

Han menar att erotiska böcker felaktigt stämplas som dålig litteratur, och att man har högre litterära ambitioner i andra länder.

– Här har man gett bort det till Harlequin, som har en erotisk serie nu. Men i exempelvis Tyskland har också stora, etablerade förlag erotiska bokserier.

Förbjudna tankar

Främst är det kvinnor som köper erotiska böcker. Det finns många anledningar, enligt Kristoffer Lind. Kvinnor läser mer än män. Kanske lockas de också av den bredare, mer problematiserande bilden av sex som ges, tror han.

– Det finns väldigt många förbjudna tankar som inte levs ut, och kanske inte ska levas ut, men som den erotiska litteraturen fångar upp.

”Det handlar om lust”

De flesta köper böckerna för få läsa bra, trovärdiga sexskildringar. Att ge ut erotisk litteratur är däremot bland det mest politiska som man kan göra, enligt Kristoffer Lind.

– Det är ett sånt hyckleri att förneka att människor vill läsa det här, säger han. Det handlar om lust, som är en stor del av människors liv.

Publisert: