Relationer

Grönt är skönt

Av: 

Maja-Stina Skarstedt

RELATIONER

Nu ska sexleksakerna vara snälla mot miljön

sju underverk Sexrådgivaren Hannah Arnhög har testat sju miljövänliga sexleksaker – dildos, glidmedel och kondomer. Här är hennes omdömen och betyg.
sju underverk Sexrådgivaren Hannah Arnhög har testat sju miljövänliga sexleksaker – dildos, glidmedel och kondomer. Här är hennes omdömen och betyg.

Vill du ha det skönt – och grönt?

Det vill fler och fler nuförtiden.

Att sexleksakerna är miljövänliga blir allt viktigare för konsumenterna.

Ylva Franzén.

För ett år sedan kom sexleksaken Earth Angel, vibratorn som vevas igång, utan batterier.

– Den har tagit ekologin på allvar och har så att säga dragit det ytterligare ett varv, säger erotikpedagogen Ylva Franzén, som driver sexshoppen Afrodites apotek, och tillägger:

– Allt fler efterfrågar giftfria sexleksaker, alltså produkter i bra material.

Medvetna producenter

Ylva Franzén säger att produkter i glas och trä definitivt är ekologiska. Och det finns glidmedel gjort på nästan bara vatten för att slippa för mycket förtjocknings- och konserveringsmedel.

– Det har skett en upprensning från producenternas sida. De är mer medvetna och produkterna har bra kvalitet. Lagstiftningen har skärpts inom detta område. Om produkterna har CE-märkning på kartongen håller de sig under gränsvärdet, säger Franzén.

Måste rapportera

De allra flesta vibratorerna har batterier. Och i nästan alla fall när en produkt innehåller sladd eller batteri, måste producenten rapportera till Naturvårdsverket hur många produkter de säljer, hur de samlas in och återvinns.

Nyfiken på det miljösnälla utbudet? Gå med i Plus – sexrådgivaren Hannah Arnhög har testat och betygsatt olika ”gröna” njutningsmedel.

Publisert: