Injicerade botox – som 15-åring

Av: Helena Utter

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu har tonåriga Hannah Burge fått mersmak – vill förstora överläppen

Hannah Burge fick sin första botox-spruta när hon var 15.

Sedan dess har hon fått ytterligare två – av sin egen mamma.

– Jag hade några rynkor på pannan och runt munnen som gjorde mig olycklig. Jag ville vara vacker som min mamma, säger Hannah Burge, 16, som nu planerar att förstora överläppen.

– Jag injicerar hellre Hannah själv än att någon annan gör det, säger mamma Sarah Burge.
Foto: SWNS/SCANPIX
– Jag injicerar hellre Hannah själv än att någon annan gör det, säger mamma Sarah Burge.

Under en semestervistelse i Marbella, Spanien, förra året fick Hannah Burge sin första botoxinjektion.

– Det gjorde lite ont men när jag såg mig i spegeln kunde jag genast se skillnaden. Jag kände mig så mycket mer självsäker, säger Hannah Burge, 16, till brittiska tidningen The Sun.

Hon säger att det finns två skäl till att hon använder botox; för att förebygga rynkor och för att kompisarna pratar om botox.

– Det är väldigt spännande att göra det. Och utseendet är viktigt för mig, jag vill inte se tärd och ful ut när jag är 25, säger Hannah Burge.

Mamma godkände ingreppet

Hennes mamma Sarah Burge, 49, godkände det första ingreppet. Sedan dess har hon som är utbildad på området själv gett dottern ytterligare två sprutor.

– Jag injicerar hellre Hannah själv än att någon annan gör det, säger Sarah Burge.

Själv blev Sarah Burge känd som Stobritanniens ”human Barbie” och har enligt The Sun lagt över 500 000 pund på plastikkirurgi. Det är också en anledning att hon låter dottern göra ingrepp.

– Jag vore en hycklare om jag inte lät min dotter använda botox.

11 000 tonåringar injecerar botox

Hannah Burge tycker det är ”coolt” att hon har ett sånt bra förhållande till sin mamma och planerar nu nästa steg:

– Jag tycker att min överläpp är lite för liten. Jag vill förstora den, vilket mamma kommer göra åt mig, säger hon.

Enligt statistik från USA lät förra året 11 000 amerikanska tonåringar injicera botox. Enligt The Sun har fenomenet, som fått namnet Teen Toxing, nu kommit till Storbritannien där unga vänder sig till internet eller kliniker i andra länder för att kunna göra skönhetsingrepp. Det förekommer också ”botox partyn”.

Endast läkare kan ordinera botox i Sverige

Den brittiska lagen säger ingenting om åldersgränser för botox. Dock finns riktlinjer om att en patient ”bör” vara över 18 år.

Inte heller i Sverige är detta reglerat i lag. Däremot gör föräldrabalken att en person under 18 år i regel behöver vårdnadshavarens medgivande för ett plastikkirurgiskt ingrepp.

Botox kan i Sverige endast ordineras av en läkare, då det är klassat som en medicin. Enligt beslut från Socialstyrelsen kan en sjuksköterska ge själva injektionen efter läkarens ordination.

– Allmänt sett är botox oerhört giftigt. Det finns mycket säkerhetsföreskrifter kring substansen och jag kan inte se att man kan uppnå en sådan miljö annat än i sjukhusmiljö, säger Birgitta Persson, läkare och inspektör på Socialstyrelsen.

Publicerad: