”Barnen är nya skrytfaktorn”

Generation Blogg har blivit föräldrar – och de små har invaderat nätet

Det är babyboom i bloggvärlden. Gravidmagar invaderar nätet, modebloggarna visar det trendigaste bebismodet och en nyförlöst Linda Rosing bloggar direkt från BB.

Generation Blogg har fått barn.

Charlie Schulman, 5 månader, ligger i famnen på pappa Alex Schulman och dricker välling.

– Titta! Hon håller i flaskan själv, säger han stolt. I början tyckte jag som alla föräldrar – att mitt barn är gulligast i världen – men nu har jag börjat förstå att hon verkligen är det också, helt objektivt. Ha ha.

Dottern har den naturliga huvudrollen både i hans vardag och på hans blogg. Tidigare bloggade han mest om kändisar, ofta rättframt och med rena personpåhopp.

Den 5 juli förra året, dagen efter att hans dotter Charlie fötts, startade han bloggen ”Att vara Charlie Schulmans pappa”. ”Det här är ingen blogg. Det är en pappablogg”, var hans första ord.

”Jag vill skydda henne”

I stället för påhopp på olika kändisar handlar inläggen om Charlies kläder, skrikfester eller mohikanfrisyr.

– Jag har en helt annan läsekrets nu än på min förra blogg. Det är det som är så kul. Tidigare var det unga killar, nu är det 35-åriga småbarnsmammor.

I stället för elaka tillrop får Alex Schulman kommentarer om hur söt hon är och tips om exempelvis katrinplommon för hårda bebismagar.

– Jag blir jätteglad. Det här är ju erfarna mödrar som ger tips till en oerfaren farsa, och de som säger att hon är fin har väldigt god smak.

Alex har stenkoll på kommentarerna, läser igenom alla och finns minsta antydan till elakhet publiceras de inte.

– Det tar väldigt mycket tid, men det är det värt. Jag vill ju skydda henne så mycket som möjligt. Skulle någon skriva att hon hade fula strumpor skulle jag ta bort det, jag vill inte att folk skriver elaka saker om Charlie.

Sprider jämförelsestress

Nätet svämmar över av kändisbloggare som är lika stolta föräldrar som Alex.

När Linda Rosing födde sin son den 7 december dröjde det endast en halvtimme innan nyheten publicerades på hennes blogg. Hannah Graaf, Pernilla Wahlgren och modebloggaren Cecilia Blankens är andra mammor som toppar blogglistorna.

Trenden sprider sig som en grymtande influensa bland alla småbarnsföräldrar. På sajter som Minbebis.com kan alla som vill blogga och dela med sig av sömnlösa nätter, barnmatstips och blöjbyten.

Barnpsykologen Hanna Thermaenius tycker att föräldrar ägnar för mycket tid åt bloggar och mobiler.

– Första året är närvaron jätteviktig för barnet. Jag ser ofta föräldrar som går och pratar i mobilen på vagnpromenader i stället för att ägna barnet sin uppmärksamhet. Sedan sprider ju bebisbloggarna en jämförelsestress bland föräldrar när de läser andra bloggar: ”Oj, den bebisen är bara fyra månader och kan redan göra det och det”.

Alex känner igen företeelsen.

– Framför allt har jag märkt det på kommentarerna när jag med överdriven stolthet skriver: ”Nu kan Charlie vända sig”. Då får jag femton kommentarer om: ”Jaha, mitt barn kunde vända sig när hon var tre månader, det var två månader tidigare än ditt barn”. Det blir en ömkansvärd tävling mellan föräldrar om deras barn.

”Det var obehagligt att läsa”

Alex Schulman har inga klara riktlinjer för vad han kan publicera på bloggen.

– Allt är mycket på känsla och väldigt lite intellektuellt. Men det finns någon sfär som tillhör Charlies privatliv och det vill jag inte blogga om. Men det finns ju bloggar som är väldigt uppriktiga, i det att de skriver: ”Fy fan i dag hatar jag den här ungen”. Då tänker jag fan vad obehagligt det var att läsa och kanske inte så kul för barnet att läsa när det blir äldre. De resonerar väl precis som jag gör ibland, Charlie har inga tankar och ingen integritet, men då tänker de inte på lång sikt – hon kommer ju att ha det.

Han minns ett infall han fick när Charlie var nyfödd.

– Jag fick en idé om att jag skulle ställa mig på balkongen på Gotland och visa upp mitt barn för bygden och nästan tappa henne - som Michael Jackson gjorde med sitt barn – och filma bara på skoj. Det var väl kul i tre minuter sedan ångrade jag mig och tänkte: ”Nej det är inte schysst”. Det kändes som att det var lite smaklöst, inte helt okej på något sätt.

2?000 grattishälsningar

När Alex fyllde 18 år fick han ett brev som hans pappa hade skrivit när han föddes tillsammans med en dagstidning från samma dag.

När Charlie föddes bestämde sig Alex för att föra traditionen vidare. Förutom en tidning fyllde han kuvertet med 2?000 grattishälsningar som dottern fått på bloggen.

– Tänk om jag hade haft en dagbok från när jag var nyfödd som mina föräldrar skrivit. Det hade ju varit fantastiskt kul att läsa nu. Det hoppas jag att Charlie också kommer att tycka när hon blir stor.

Aftonbladets bloggarAftonbladets bloggarAftonbladets bloggar
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN