På grabbarnas planhalva

Publicerad:
Uppdaterad:

Flicklaget i Vaksala SK fick börja spela i killarnas serie – nu vinner de alla sina matcher

Foto: jonas bilberg

De trettonåriga fotbollstjejerna i Vaksala SK började spela i killarnas serie. Resultatet: de har vunnit varenda match.

– Det är ofta den vuxna omgivningen som sätter gränser för tjejer, säger tränaren Christer Angeldahl.

Uppsalalaget Vaksala SK:s 13-åriga tjejer är bra på fotboll. Riktigt, riktigt bra.

Efter fyra säsonger mot ett år äldre tjejer i seriespel hade de bara förlorat mot ett lag och målskillnaden var 313-29. För att laget skulle utvecklas fattade tränarna ett kontroversiellt beslut: att låta dem spela i pojkarnas serie.

– Vad vi förstår har inget tjejlag i den här åldern tidigare spelat mot killar i seriespel och reaktionerna var blandade, säger tränaren Christer Angeldahl. Många undrade varför vi fattade det beslutet och hur det skulle gå om de fick storstryk i varje match.

Den oron var obefogad. Laget leder serien efter nio raka segrar med målskillnaden 38-7, vilket är smått fantastiska siffror.

Ambitiöst lag

I dag är de flesta positiva – möjligtvis med undantag för de killar som har fått utstå svidande förluster mot laget.

– Men i det stora hela så har motståndar­lagen uppträtt väldigt schyst. Det känns jätteroligt att kunna bevisa att 13-åriga tjejer kan vara minst lika bra som killar på teknik, passningsspel, skott, spelförståelse och taktiskt kunnande, säger Christer Angeldahl.

– Jag hoppas fler tar efter och vågar köra mixade serier även så här högt upp i åldrarna.

Han menar att hemligheten bakom framgångarna är att spelarna är ambitiösa, träningsvilliga och har roligt ihop. Ledarna har dessutom tränat laget med utgångspunkt att de är duktiga spelare – inte ömtåliga småtjejer.

Tuffa träningar

– Många tänker nog tyvärr alldeles för ofta på kön och kör försiktigare övningar. Vi har tvärtom låtit tjejerna köra hårt och med fullt fokus på träningen. Dessutom har vi satsat på laget: vi har två före detta AIK-spelare, Ola Rydstrand och Björn Kindlund, som gästtränare och haft som långsiktigt mål att tjejerna ska bli duktiga seniorspelare.

En typ av satsning som gjorts på pojklag i många år, men inte lika ofta på tjejlag.

– Tyvärr är inte tjej- och killidrott ännu riktigt jämställd, trots att den borde vara det.

Ledarna är dock medvetna om att det kommer en dag när killarna växer om tjejerna.

– När killarna blir större och tyngre riskerar tjejerna att skadas i närkamper. Men vi fortsätter att spela i pojkarnas serie så länge det går. Nu under sommaren testar vi dessutom att låta laget möta ett år äldre killar – allt för att gå utanför ramarna och se möjligheter i stället för hindren.

I laget är stämningen hög och självförtroendet på topp. Tjejerna leder serien, nyligen tagit guld i Örebrocupen med målskillnaden 73-1 och har just kommit hem från Gothia Cup, där de vunnit guld, mot jämnåriga flickor från hela världen.

Överbevisa tvivlare

– I Göteborg spelade vi mot tjejer, men det är absolut roligast att vinna mot killar, säger forwarden Malin Forssner, 13 år. Det har alltid sagts att killar är bättre på fotboll än tjejer. Därför är det roligt att gång på gång bevisa att påståendet inte stämmer.

Terri Herrera Eriksson

Publicerad: