Barn blir tjockare av datorn

Av: Linda Aziz

Publicerad:
Uppdaterad:
datamat I veckorna har föräldrarna Johan och Kristina Groth satt upp regler för hur mycket sönerna Andreas, Marcus och August får sitta framför datorn. Värre är det med helgerna.
Foto: LARS HEDELIN
datamat I veckorna har föräldrarna Johan och Kristina Groth satt upp regler för hur mycket sönerna Andreas, Marcus och August får sitta framför datorn. Värre är det med helgerna.

Sitter dina barn framför datorn hela tiden?

Då äter de också mycket mer godis än andra barn, visar en ny undersökning.

– Det är klart att det blir mycket skräpmat, säger Marcus Groth, 16.

Ju mer tid som barn tillbringar framför tv:n eller datorn desto mer snabbmat och sötsaker äter de. Det visar en kartläggning av 1 000 svenska barnfamiljer från Trygg-Hansa.

Helgerna en fälla

Syskonen Groth känner igen sig. På vardagarna är det reglerat hur mycket Marcus, 16, August, 14, och Andreas, 9, får sitta framför datorn och vad de äter. Då håller de sig sysselsatta med aktiviteter som fotboll och karate och hela familjen äter måltiderna tillsammans.

Men på helgerna blir det mycket tid framför datorn för syskonen Groth – och då är det lätt att det blir onyttig mat.

Undersökningen visar att hela 57 procent av barnen som tillbringar tre timmar eller mer om dagen vid tv:n eller datorn äter godis, kakor och snabbmat två till tre gånger i veckan. Barn som tillbringar max en timme framför tv:n eller datorn äter onyttigheter mindre än en gång i veckan.

Föräldrarnas ansvar

38 procent av föräldrarna till barn som tillbringar tre timmar eller mer framför datorn tycker också att deras barn är överviktigt.

Syskonen Groth tycker att det är bra att föräldrarna bryr sig och styr vad de äter och hur mycket de får sitta framför datorn.

– Som förälder har man ett stort ansvar för vad som serveras och finns hemma. Det är viktigt att ha ett bra alternativ till snabbmat och sötsaker, säger Gudmund Stintzing, barnläkare på Karolinska universitetssjukhuset.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN