Filmens hetaste flicka

RELATIONER

Frida Hallgren är den självklara ettan när Aftonbladet listar 2005 års stora stjärnor

Det är något speciellt med Frida Hallgren.

Något som går rakt igenom bioduken. Rakt in i hjärtat.

Frida Hallgren är den självklara ettan när Söndag listar 2005 års stora stjärnor.

Foto: Frida Hallgren.

”Så som i himmelen” är den största svenska biosuccén sedan ”Änglagård”. Det är en film som svenskarna har tagit till sina hjärtan. Och med i kärleksförklaringen sveps en ung och stark tjej, Lena, spelad av Frida Hallgren.

Alla som har sett filmen talar om henne. De talar om hennes äkthet och genuint goda framtoning. Om hennes trovärdighet.

Själv märker hon dagligen av filmens starka genomslagskraft. Överallt kommer det fram människor som vill tacka och krama henne.

Värnar privatlivet

Men den jordnära, tillgängliga och öppna snabbköpskassörska som hon spelar i filmen är?ja, just en roll.

Frida Hallgren är en tjej med integritet. Som inte vill placeras i något fack. Och som inte vill att hela svenska folket ska kunna läsa om hennes privatliv i tidningarna.

- Jag vill inte måla in mig i ett hörn. Jag är rädd, att om folk vet för mycket om mig privat, så sitter de och tänker på det, när de ser mig i en roll. Och jag vill vara så trovärdig som möjligt, säger hon i en intervju i Amelia.

Hon har aldrig velat bli känd. Däri ligger inte hennes drivkraft. Hon skulle lika gärna ha kunnat bli dagisfröken eller arkeolog. Upptäckarlustan är det viktiga – och den skulle hon få utlopp för även inom de yrkena, menar hon.

Men det där med att inte vilja bli känd?Helt fel yrke skulle man kunna säga. Och värre lär det bli.

Det rör sig nämligen rejält kring Frida Hallgren nu.

Den 27 januari har ”Elektratrilogin” premiär på Stockholms stadsteater. (Frida har huvudrollen och står på scenen i tre timmar.)

Dagen därpå går filmen ”Vinnare och förlorare” upp. (Frida spelar huvudrollen Helena som träffar en ensamstående pappa.)

Frida ett festivalbidrag

I februari ska hon representera Sverige på Filmfestivalen i Berlin, efter att ha blivit vald till årets ”Shooting star”. (Frida har goda möjligheter att få filma internationellt, därför blev hon utnämnd.)

I höst har filmen ”Störst av allt” premiär. (Frida innehar den ena huvudrollen i den filmen och spelar mot Sven Wollter.)

Och som pricken över i är ”Så som i himmelen” Sveriges bidrag på Oscarsgalan den 27 februari.

Att hålla sig undan från de mediala strålkastarna lär alltså inte bli lättare under det kommande året. Men hon lär nog göra sitt bästa.

- Det är jättekul att tjejer får ta mer plats. Men media kör slut på tjejerna. Det är lätt att bli jättehypad ett tag men sedan försvinner man helt. Tjejerna kommer och går, men Micke Nyqvist består som jag brukar säga, säger hon till Aftonbladet.

Hon hoppas dock vara så pass etablerad nu att hon också kan bestå. Men helst utan att synas i för många intervjuer, tv-program och galasammanhang – förstås.

Eller som hon själv uttrycker det:

- Jag vill inte bli känd - jag vill bli erkänd.

1. Frida Hallgren

Sofia Wadensjö Karén