Relationer

Ammade bebis – blev utslängd

Av: 

Julia Wågenberg

RELATIONER

Anahi Lindqvist, 31, fick lämna restaurang

Hon råkade visa bröstet när hon ammade sin son.

Då blev Anahi Lindqvist, 31, ombedd att lämna restaurangen i Stockholm.

– Jag kände mig ivägkörd och nedtryckt. Att neka ett barn att äta är inte okej, säger hon.

För två och en halv vecka sedan födde Anahi Lindqvist sin son. I förrgår satt hon tillsammans med två vänner på restaurangen Babylon vid Medborgarplatsen i Stockholm.

– Jag hade beställt lemonad och en kaffe och satte mig för att amma. Jag hade en sjal för att skyla mig, men den gled åt sidan utan att jag märkte det, säger hon.

Restaurangens ägare kom fram och bad henne att dölja bröstet.

– Jag blev väldigt förvånad och undrade vad han menade. Då blev han provocerad och sa att om jag inte gillade läget kunde jag gå därifrån. Jag förklarade att sjalen glidit åt sidan av misstag, men han ville inte lyssna, säger hon.

”Kände mig nedtryckt”

Anahi Lindqvist tog illa upp. Samtidigt poängterar hon att mannen inte förbjöd henne att amma, han ville att hon skulle skyla sig.

– Jag började grina. Jag kände mig ivägkörd och nedtryckt. Att neka ett barn att äta, oavsett tid och plats, är inte okej. Det var 32 grader varmt och jag behövde ge min två veckor gamla bebis mat. Både ur barnets perspektiv och ur ett feministiskt är det beklagligt, säger hon.

En annan gäst, som ska ha befunnit sig på plats, har kommenterat händelsen på restaurangens hemsida: ”tråkigt att ägaren både skällde ut och körde i väg en ammande mamma i går när vi var där”.

Uppmanar till bojkott

Radioprofilen Kitty Jutbring har uppmärksammat händelsen på sin blogg och uppmanar nu till bojkott.

– I vårt samhälle ser vi bröst överallt, fast på ett sexualiserat och objektifierat sätt. Då störs ingen. Brösten är ju till för just amning. Barnets överlevnad hänger på mjölken, säger hon.

Jakub Vávra, en av ägarna till Babylon, säger till Metro:

– Jag bad henne lugnt och stilla att skyla bröstet med en filt eller liknande, så som 99 procent av alla kvinnor här gör, säger han och påpekar att de heller inte välkomnar män med bar överkropp.

Publisert: