Familjerelationer

Förlossning utan smärta - funkar det?

RELATIONER

Ja! hävdar Martin & Emelie som simulerade värkar på kurs

Paret Martin Hagberg och Emelie Henriksson båda 28 år, bor i Tomestorp i norra Skåne med sonen Alfred, tre månader. Under graviditeten gick de en kurs för att få en så harmonisk förlossning som möjligt. ”Jag såg verkligen fram mot förlossningen efter kursen, jag var glad och förväntansfull”, säger Emelie.

Foto: KERSTI HILDING HANSEN

Många ser fram mot första förlossningen med vånda.

Andra är fast beslutna om att ­göra det till ett så fint minne som möjligt. Men funkar det?

Jo, åtminstone för nyblivna föräldrarna Emelie och Martin.

Paret Emelie Henriksson och Martin Hagberg, båda 28 år, blev tipsade om en kurs av en kompis redan innan Emelie blivit gravid med parets första barn.

Så när de väl väntade barn anmälde de sig och det är något de är mycket glada för i dag.

– Vi ville hitta en metod för att minska den medicinska smärtlindringen under förlossningen, för att få det så naturligt som möjligt. Vi fick en fantastisk förlossning, säger Emelie, i dag mamma till lille Alfred.

Lärde sig andningsteknik

På kursen fick hon och Martin ­lära sig andningsteknik, meditera och göra mentala avslappningsövningar. Emelie tyckte det var svårt att föreställa sig hur en värk känns, men fick hjälp att visualisera det som en våg som hon skulle följa med i och inte motarbeta.

Martin tränade på att se till att Emelie skulle få vara i fred inne i sin bubbla då vågarbetet satte in.

– Jag var den som skulle hantera alla eventuella störande moment för att hon skulle kunna behålla sitt lugna tillstånd, säger Martin.

Och förlossningen blev just så harmonisk som de hade önskat. Emelie höll sig i rörelse under hela förlossningen för att tyngdlagen skulle göra sitt och andades sig igenom hela förloppet.

Massor av beröm

– Vi fick massor av beröm av barnmorskorna för vårt lugn och för att vi var ett så bra team, Martin och jag, säger Emelie.

– Det blev en resa jag gjorde tillsammans med Emelie. Inte något som hon gick igenom ensam. Kursen hjälpte mig att vara ett bra stöd för Emelie och förstå hur viktig min roll var, säger Martin.

Foto: COLOURBOX

Barnmorskan: Slappna av och lita på din kropp

• Kan vi verkligen minska förlossningssmärtan genom mentala insatser?

– Generellt kan absolut sägas att man kan möta­ smärtan på ett bättre sätt om man är mentalt förberedd. Vi vet att man hanterar smärta sämre om man är spänd eller otrygg. Därför kan förberedelse som andning, avslappning eller mental träning hjälpa till att lättare möta smärtan.

• Finns någon metod du som barnmorska rekommenderar?

– Det finns en uppsjö av olika förlossningsförberedande metoder och det kommer nya hela tiden, så det är svårt att bedöma vilka som fungerar och inte. Många tycker att yoga under graviditeten har fungerat bra för att lära sig slappna av och andas rätt.

• Vad är då ditt bästa tips inför förlossning?

– Försök hitta vad som kan hjälpa just dig att slappna av. Ta med en närstående som du känner dig trygg med. Kan du kliva in på förlossningen med lugn och tillförsikt, om du litar på att din kropp klarar av det här och du litar på oss i personalen, då har du de viktigaste bitarna klara.

Tre metoder som kan lära dig klara smärtan

Brave birth

Kursen Emelie Henriksson och Martin H­agberg gick i Skåne. Paren får ett individuellt träningsschema med hemuppgifter. Fokus ligger på samarbete, närvaro, insikter och andningsövningar. De får bland annat träna sig i hur lång en våg (värk) brukar vara.

Partnern ska utan att titta på klockan instinktivt veta när han behöver stödja kvinnan och räkna ned tills hon kan vila. Partnern ska också vara en länk till barnmorskan. Varje gång en fråga ställs till den födande kvinnan flyttas hennes fokus från höger till vänster hjärnhalva och hindrar henne att vara fullt närvarande i nuet. Förutom praktiska övningar får paren lära sig hur det fungerar rent anatomiskt. Kunskapen minskar rädslan vilket minskar risken för komplikationer och kejsarsnitt.

Hypno Birthing

En metod som går ut på att knyta an till barnet redan under graviditeten och därmed få en avslappnad och harmonisk förlossning.

Metoden lär ut massageteknik, självhypnos och visualisering som leder till positivt tänkande. Målet är att kvinnan ska kunna hantera smärtan och att paret ska vara förberett på stunden efter födelsen. Hypno birthing kommer från USA, men är numera vanligt i Sverige.

Profylax

Andningsövningar används för avslappning och ökat fokus under förlossningen för att underlätta värkarbetet. Med rätt andningsteknik minskar reflexen att spänna sig vilket kan minska upplevelsen av smärta.

Kersti Hilding Hansen

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer

/

Familjerelationer

ÄMNEN I ARTIKELN

Familjerelationer