Ung & kär? Då kan du halka efter i skolan

Ny amerikansk studie: De som dejtar i tidig ålder gör sämre ifrån sig i skolan

Kärlek förgör.
Ungdomar som börjar dejta tidigt gör sämre ifrån sig i skolan. De är också mer benägna att röka, dricka och knarka, enligt en ny amerikansk studie.
– Framför allt flickor träffar ofta äldre killar och kommer i kontakt med alkohol, tobak och droger tidigare än sina jämnåriga vänner, säger Jenny Klefbom, barn- och ungdomspsykolog.

Bland amerikanska ungdomar från elva år är de som dejtar minst de som lyckas bäst i skolan.
– En trolig förklaring till det dåliga utbildningsresultatet bland de som börjar dejta tidigt är att dejtandet ingår i ett övergripande mönster av högriskbeteenden, säger professor Pamela Orpinas, som arbetat med studien på Georgia universitet.

Anledningen? Forskarna menar att kärlek i plugget kan ställa till lika stora problem som för vuxna på arbetsplatser.

– När par gör slut måste de fortsätta att se varandra i klassen och kanske se när ens ex träffar någon annan. Rimligen kan det leda till depression och stjäla uppmärksamhet från studierna.

Större riskbeteende

De ungdomar som låter kärleken flöda fritt i tidig ålder löper också dubbelt så stor risk att dricka alkohol, röka och testa droger tidigt, enligt studien.

Några sådana här studier om dejting bland så unga barn har inte gjorts i Sverige. ”Ungkab09” är den mest omfattande undersökningen som gjorts om svenska ungdomars sexualvanor. I den har drygt 15 000 ungdomar i åldrarna 15–29 år svarat på frågor om sexualitet och hälsa.

Den visar på ett samband mellan tidiga sexuella relationer och användningen av alkohol och droger, men enligt forskarna kan det inte tolkas som ett orsakssamband.

– De svenska studierna visar att det finns riskutsatta grupper och att det med en social utsatthet också följer en sexuell utsatthet. Men man kan inte göra tolkningen att en tidig sexuell erfarenhet leder till utsatthet, säger Maria Bergström, sexualuppplysare på RFSU och fortsätter:
– Snarare handlar det om ens uppväxtförhållande, vilket stöd man har av omgivningen, hur ens självkänsla är och vilken tillgång till kunskap som man har.

Men relationer i ung ålder behöver inte bara skada.
– Det finns kärleksrelationer som får en att må bra och andra som får en att må dåligt, precis som med vänskapsrelationer. Under uppväxten är det mycket som kan stjäla uppmärksamhet från skolan. Att ha relationer tillhör livet och är en del av att växa upp, säger Maria Bergström.

Flickor är extra utsatta

Jenny Klefbom är barn- och ungdomspsykolog. Hon vill höja ett varningens finger till unga flickors föräldrar.
– Att jämnåriga blir kära i låga åldrar är ganska harmlöst eller till och med positivt. Men flickor som tidigt hamnar i puberteten är extra utsatta. De träffar ofta äldre killar och kommer i kontakt med alkohol, tobak och droger tidigare än sina jämnåriga vänner. Risken finns att de slussas in i sexuella relationer som de inte är mentalt mogna för, säger hon.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN