P-platser bara för kvinnor

Cecilia Wigström (fp) vill öka tryggheten i parkeringshuset

Särskilda kvinnoplatser i parkeringshusen.

Det kräver folkpartiets riksdagsledamot Cecilia Wigström.

– Det är ett sätt att öka kvinnors känsla av trygghet, säger hon, till aftonbladet.se.

ny skylt Så här kan det komma att se ut om förslaget går igenom.

Reserviert-für-frauen heter det i parkeringshusen i Schweiz. Nu vill Cecilia Wigström importera idén till sin hemstad Göteborg. Helst vill hon att alla parkeringshus i hela Sverige ska införa särskilda platser bara för kvinnor.

– Det ska vara vissa platser nära utgången så att man slipper åka långt in och bli rädd och orolig för hur man ska ta sig ut därifrån.

– Det är många kvinnor som är oroliga när de är ute i mörker, även jag själv. Visserligen sker de flesta övergrepp inom hemmets väggar, men det är ändå jobbigt att leva med den här oron. Det här är ett förslag för kvinnors trygghet.

Men kvinnorna utgör ju halva befolkningen - ska hälften av alla platser vara reserverade?

– Nu är ju inte alla kvinnor ute och kör samtidigt. Och på nätterna är ju parkeringshusen ganska tomma.

Hur ska platserna märkas ut?

– Jag har inte tänkt ut något exakt. Men jag kan tänka mig det klassiska kvinnomärket, på samma sätt som rullstolen för handikapplatser i dag.

Hur ska man kontrollera att inga män tar kvinnoplatserna?

– Det kan vara svårt, men jag tror att många män skulle välja att frivilligt parkera längre bort. Många män har systrar eller är gifta med fruar och de känner till kvinnors oro.

Skulle du själv utnyttja kvinnoparkeringen?

– Ja, jag tänker mig för väldigt noga när jag parkerar i parkeringshus. Så fanns det här skulle jag definitivt välja en plats nära utgången.

Johanna Melén