Hitta harmoni i julstressen

RELATIONER

Få dagar kvar.. Lär dig att prioritera och slappna av – här är övningarna som funkar!

Foto: Stressa av Hitta lugnet i julstressen.

Höjs blodtrycket varje gång du ser en amaryllis?

Får du panik av blotta tanken på städning och julpynt?

Hitta ”av-knappen” som dämpar stressen på bara några sekunder.

Här är sju steg till en lugnare och mer harmonisk jul.

Om du är som undertecknad ser du antagligen avdentskalenderns nedräkning till jul som ett enda flåsigt race fram till deadline, där varje lucka blir en påminnelse om att dagarna blir färre och att göra-listorna växer.

Klappar – när jag ska hinna (och ha råd)? Julmat – neeej! Städning – märks det om man inte har tvättat fönstren?

Det vanliga försvaret: att trycka in ”på-knappen” och springa så fort benen bär mellan affärer och glöggfester. Att sedan hitta ”av-knappen” är inte lika lätt.

Ha en rimlig ambitionsnivå

Första steget är dock lika simpelt som självklart – att rensa bland kom ihåg-lapparna och våra egna föreställningar om hur julen ska vara. Ofta är kraven orimligt höga.

– Jag har träffat patienter som gråtit och sagt att ”det blir ingen riktig jul om jag inte driver upp min egen amaryllis”, säger Ingrid Björkegren, beteendevetare och stresskonsult.

När du hittat en rimlig ambitionsnivå finns det två sätt att nå ett avkopplat tillstånd på: antingen via tanken eller genom kroppen.

Måla upp sköna bilder

Att gå in via tanken innebär att du tänker dig lugn, exempelvis genom att måla upp sköna bilder för ditt inre. Att gå in via kroppen betyder att du först slappnar av fysiskt. När du lyckas med det kommer den mentala avslappningen naturligt: oro släpper och negativa tankar försvinner.

– Vilket som fungerar bäst på just dig är individuellt, säger Ingrid Björkegren.

Här intill finns övningarna som hjälper dig.