”Är risken att få bröstcancer större med stora bröst?”

RELATIONER

Läs hela chattet om bröstcancer här

Efter tisdagens Rosa bandet-gala satte sig Anne Lindgren och Elizabeth Johansson från Cancerfoden framför datorerna för att svara på läsarnas frågor om bröstcancer.

Du kan läsa alla frågor och svar här.

Foto: Chattade om bröstcancer Anne Lindgren och Elizabeth Johansson från Cancerfonden.

Elizabeth Johansson säger: Hej! Nu är vi på plats och du kan ställa frågor.

suzana säger: hejsan jag undrar en sak, i min släkt finns cancer.min morfar o alla hans sysskon dog i cancer,o sen har två av min mammas syskon gått bort i cancer med,hennes bror nyligen & hennes syster fick bröst cancer för några år sedan men opererades o friskförklarades men har nu blivit sjuk igen o hon kommer troligen inte att klara sig,o min bror gjick bort i cancer för 3 år sedan.min fråga e hur stor e risken att jag kan få detta med,jag har haft ont i mina bröst ett tag,gjorde mammografi men det visade inget.men endå har jag ont. kan något vara på väg? mvh suzana

Elizabeth Johansson säger: Var tredje person i Sverige får en cancersjukdom, de flesta är då över 65 år. För att man ska misstänka ärftliga faktorer för cancersjukdom så ska minst tre nära släktingar i minst två generationer ha eller ha haft samma typ av cancersjukdom. Smärta är inte något symtom vid bröstcancer även en del kvinnor beskriver det.

Susanne säger: Vilken dag i cykeln är bäst att känna igenom sina bröst? Hur vet man om man haft knölen förut el ej? Alltså hur kännel man skillnad på en körtel & en knöl?

Anne Lindgren säger: Hej! Det är lättast att känna igenom sina bröst direkt efter avslutad menstruation. Om man regelbundet känner på brösten lär man känna sina egna bröst och har då lättare att känna nytillkomna förändringar. Man kan själv inte avgöra om en knöl är godartad eller elakartad.

pG säger: Hur stöttar man bäst någon som är drabbad?

Elizabeth Johansson säger: Det är svårt att avara generellt på, det beror på vilken relation man har, men att visa att man finns där för den som är sjuk är bra. Lyssna om man orkar, kanske hjälpa till med något praktiskt.

Cecilia säger: Kan man få göra mammografi tidigar än vid 50 års ålder ? Jag är bara 29 men vill gärna göra de nu om man kan ? För tyvärr är de ju så att unga får bröst cancer också

Anne Lindgren säger: Socialstyrelsen rekomenderar mammografi 40-75 år. I vissa landsting kallas kvinnorna från 40 men i andra från 45 eller 50. Om man själv känner en knöl innan man kallas till hälsokontrollen kan man vända sig till närmaste bröstmottagning, sin gynekolog eller sin husläkare.

Katie säger: Hej! Det är så läskigt med bröstcancer. Hur är det numera - blir man alltid av med sina bröst om man skulle få cancer?

Elizabeth Johansson säger: Nej,de allra flesta gånger räcker det med att kirurgen opererar bort en del av bröstet.

Maria säger: Hej...min gynekolog uptackte en knol i mitt brost igar (Jag bor i USA) och nu vill han skicka mig pa ett mammogram OCH till en brost specialist...behover jag oroa mig nar han vill skicka mig till en specialist ocksa?

Elizabeth Johansson säger: Utredning av en knöl utreds oftast med trippeldiagnostik, det vill säga doktorn undersöker med sina händer, mammografi och eventuellt ultraljud görs samt celler tas från knölen för undersökning.

Anna säger: Hej!Jag undrar vad man gör för alla miljoner som rosa bandet drar in... Finns det verkligen så mycket att forska om?? Går pengarna enbart till forskning förresten??

Anne Lindgren säger: Alla pengar som samlas in under rosa bandet går till forskning om bröstcancer, olika projekt samt särskilda bröstcancertjänster. Det finns fortfarande mycket att forska om när det gäller bröstcancer. 1500 kvinnor avlider varje år i Sverige i bröstcancer.

N säger: Hej jag har hört att man kan få bröst cancer som kille men det inträffar väldigt sällan och troligtvis runt 65+. Är det möjligt att man får det när man är under 20?

Elizabeth Johansson säger: Varje år får cirka 40 män diagnosen bröstcancer. 2004 var ingen under 50 år vid insjuknandet. Någon enstaka gång har det inträffat hos en ung man.

säger: När man uppmärksammar bröstcancer får man oftast höra solskenshistorier om kvinnor som klarar sig från sin cancer. Min mamma dog i bröstcancer, 52 år gammal. Under hela sin sjukdomstid var det många i omgivningen som aldrig tog till sig allvaret i det hela och insåg hur illa det var. Det är kränkande för den som är sjuk och kränkande för de anhöriga. Varför tar ni sällan upp hur många som faktiskt, förr eller senare, dör av sin bröstcancer?

Anne Lindgren säger: I Bröstcancergalan ikväll fanns ett inslag om en kvinna som dog, 32 år gammal. Varje år dör cirka 1500 kvinnor av bröstcancersjukdom i Sverige. Forskningen behövs för att fler ska överleva sin sjukdom.

Likeeanangel säger: Hej....min mamma har ont i vänstra bröstet då o då..ibland gör det så ont att hon måste ta smärtstillande....ja har bett henne gå o göra bröstcancer test men hon vill itne...vad ska ja göra :(:(

Elizabeth Johansson säger: Smärta är inte något egentligt symtom vid bröstcancer. Men som du skriver måste din mamma söka läkare för att ta reda på orsaken till besvären.

AnnaW säger: Påverkar färgen på vårtorna risken att man kan ha bröstcancer?

Anne Lindgren säger: Nej, inget alls.

simpan säger: Hej. undrar vad det finns mer för symtom man kan se efter på sig själv mer än att hitta knölar i bröstet

Elizabeth Johansson säger: Det absolut vanligaste symtomet är en knöl i bröstet eller i armhålan. Man kan även titta att brösten har sin vanliga form och färg, att det inte finns några indragningar eller rodnader.

josefine säger: Kan bröstcancer genen ärvas från pappans sida till dottern? eller är det bara från mammans sida till dotter

Anne Lindgren säger: Ja, man kan även ärva från sin pappa.

Linda säger: Inom vilket område forskas det mest? Förebyggande, mediciner...?

Elizabeth Johansson säger: Det forskas inom allt från grundforskning till klinisk forskning samt vårdforskning.

Anna säger: Okej, Jag hoppas verkligen att forskningen fortsätter att göra framsteg, och fortsätter att hjälpa personer med cancer.. Men jag läste nyligen en artikel, där det påstods att cancerforskningen hade så oerhört mycket pengar att det inte gicka att forska mer, eller snabbare bara för att man hade miljoner och åter miljoner på ett konto.. Blir inte bättre för det likosm.. Hur mycket sanning ligger i detta?? Görs det några oberoende utredningar som kontrollerar att pengarna verkligen används på ett riktigt sätt?? och som kolla om det blir några resultat?? Mvh Anna

Anne Lindgren säger: Forskningsprojekten väljs noga ut i rikstäckande konkurrens. Det behövs mer pengar för finansiera alla högkvalitativa forskningsprojekt. Cancerfonden finansierar cirka 400 forskningsprojekt varje år. Den artikel du skriver om har vi inte läst och verkar inte seriös.

Undrarvarför säger: Vad beror bröstcancer på? Kan man förhinndra att man får det?

Elizabeth Johansson säger: Sannolikt uppkommer bröstcancer genom ett komplicerat samspel mellan olika faktorer som inre biologisk miljö och livsstil.Att vara kvinna och vara född, uppväxt och leva i västvärlden är den största "riskfaktorn". Det är viktigt att själv undersöka sina bröst och att gå på de mammografikontroller man blir kallad till.

AnnaW säger: Jag har funderingar om man har större chans att få bröstcancer ju större bröst man har, är det sant?

Anne Lindgren säger: Nej, egentligen inte, bröstkörtelvävnaden är ungefär lika i ett stort som i ett litet bröst. Storleken på brösten bestäms av mängden fett.

henke säger: hej elisabeth och anne. För det första vill jag bara tacka för många bra svar! Min flickvän lider av bröstcancer och jag undrar hur jag skall vara mot henne? Skall jag låtsas som ingenting eller skall jag försöka få henne att inse att hon faktiskt är sjuk? Det är otroligt svårt för henne att ta sig igenom detta ensam. Tack på förhand

Elizabeth Johansson säger: Det är ofta svårt att vara anhörig. Det är även svårt att ge dig ett bra svar här på chatten. Du är därför varmt välkommen att ringa till oss. Vi har öppet nu 020-222 111 och alla vardagar 09-16.30. Det finns en särskild sajt för anhöriga på Cancerfondens webbplats cancerfonden.se/anhorig, kanske kan den vara av intresse för dig.

undrande säger: Många i min släkt har fått bröstcancer. De säger att jag har ökad risk att få bröstcancer och att jag ska börja gå på kontroller när jag blir 30 (jag är 22 nu). Är det en bra ålder eller bör jag gå tidigare?

Anne Lindgren säger: Om det är läkare som efter utredning av din släkt gjort den bedömning så måste du lita på den och gå på kontroller då du blir 30.

säger: Vad är återfalsprocenten om man efter en "tårtbits" operation får terapi (strålning/cellgift)eller ingen behandling alls? Mvh Lars

Elizabeth Johansson säger: Man vet att strålbehandling och cytostatikabehandling minskar risken för återfall väldigt mycket. Hur mycket är olika i olika patientgrupper.

säger: Helen frågar; vilka kriterier gäller för att man ska kunna få en bröst rekonstruktion, bör den påbörjas i samband med att bröstet tas bort eller är det att rekommendera att detta görs efter slutförd behandling dvs strålning, cellgift etc..

Anne Lindgren säger: Det är individuellt vilket som är mest lämpligt och om det blir aktuellt så måste man disktuera det med sin läkare.

anne säger: I vilken ålder brukar det vara störst risk att få just bröstcancer?

Elizabeth Johansson säger: De flesta fall inträffar hos kvinnor mellan 50 och 70 år. Medianåldern är drygt 60 år.

Erika säger: kan man få bröstcancer innan brösten är färdigväxta?

Anne Lindgren säger: Nej, bröstcancer är extremt ovanligt hos unga kvinnor innan 25 års ålder.

Eva säger: Hej läste någonstans risken är störrre för en del grupper som dom som inte har fått barn,eller få barn, tränar väldigt lite, äter för lite A-vitamin ...minns ej vad resten var.Stämmer detta? och vad kan man göra för att undvika bröstcancer?

Elizabeth Johansson säger: Det man kan göra är att upptäcka en eventuell bröstcancer tidigt genom att själv undersöka sina bröst en gång i månaden och gå på de mammografikontroller man blir kallad till. För övrigt är det svårt att göra något själv.

Moderator säger: Nu kommer den sista frågan.

Alexandra säger: Hejsan ! Ja har länge funderat över hur en cancerknöl känns ? Som tjejj så har man ju en del knölar i bröstet, men hur ska man veta att det inte är en cancerknöl ??

Anne Lindgren säger: Man kan inte själv avgöra om en knöl är en cancertumör eller en helt ofarlig knöl. Om den är kvar några veckor så bör den undersökas av läkare. Det är vanligt att brösten är mer eller mindre knöliga innan klimakteriet.

Moderator säger: Tack till Anne och Elizabeth! Och tack till alla som ställt frågor. Hoppas de flesta funderingar har besvarats.

Anne Lindgren säger: Tack för era frågor. Ni är varmt välkomna att kontakta oss på telefonnummer 020-222 111 eller via epost [email protected] om ni har fler frågor eller funderingar. Vihar öppet i telefonen nu, hälsar Anne och Elizabeth