Sluta reta dig på din partner!

RELATIONER

Bästa knepen för en bättre relation

1 av 4 | Foto: Smutstvätt slängd på golvet. En klassiker. Men tjata inte, det fungerar ändå inte enligt Anna Kåver och Åsa Nilsonne, författarna till den nya relationsboken ”Tillsammans – om medkänsla och bekräftelse”.

Hon glömmer alltid att bära ut soppåsen. Han slänger sina svettiga träningskläder mitt på golvet. Båda blir rosenrasande. Men det finns bättre sätt.

Mat, vatten och sömn gör att du överlever. Men det är relationerna som håller dig levande.

Ändå bråkar vi ofta med dem som står oss närmast. Och det är sällan viktiga bråk. Vi tjafsar om strumpor som ligger på fel plats och smuliga köksbord. Varför?

– Problemet är att man vill ha det på sitt sätt. Man kan inte förstå att något som är enkelt för en själv kan vara svårt för andra, eller att något som är viktigt för dig kanske är oviktigt för den du delar kök med. Att slänga soppåsen kan vara ett sådant exempel, säger psykiatern Åsa Nilsonne.

Hon och psykologen Anna Kåver kommer snart ut med boken ”Tillsammans – om medkänsla och bekräftelse”, som ger verktyg till alla som vill bli bättre på relationer.

– Vi vill slå ett slag för den glädje och hälsa som finns i empatiska och respektfulla möten och relationer, säger Anna Kåver.

Författarna menar att det finns en brist på gemenskap i samhället. En brist som i värsta fall kan leda till psykisk ohälsa.

Tydligare när vi pratar

För att förstå våra närmaste bättre måste vi bli tydligare när vi pratar med varandra. Inte tro att andra kan tolka oss.

– Vi fattar inte hur otydliga vi är. Många tror att äkta tecken på kärlek är att vi kan läsa varandras tankar. Ibland säger vi motsatsen till vad vi vill och tänker ”om han verkligen älskar mig så förstår han ändå”. Men så funkar det inte. Vi måste signalera korrekt och klart var vi står någonstans. Både i ord och i handling, säger Åsa Nilsonne.

Se de bra sidorna istället

Ibland räcker det tyvärr inte att vara tydlig. Du måste kanske acceptera att partnern inte kan hålla sitt skrivbord städat. Då ska du i stället försöka vidga ditt perspektiv och tänka på vad partnern gör bra.

Tjat är också förbjudet om man vill påverka sin partner.

– Det är helt verkningslöst. Vill du se en förändring hos din partner, så måste du på ett respektfullt sätt få personen att förstå varför det är viktigt för dig. Motivera sedan din partner till förändring och visa uppskattning även vid minsta lilla försök, säger Anna Kåver.