Är jeansjacka bra för Ohlys image?

RELATIONER

Belinda möter Jenny Lindahl Persson, vänsterpartiets nya informationschef

Foto: EXPERTråd Eftersom Jenny är pr-konsult vill jag ha lite gratisråd. Fråga: Hur ska jag gå från krönikör till superkrönikör? Jenny skriver upp sina råd: 1. Provocera Jan Guillou (eller Robert Aschberg) 2. Gå lite längre än vad du vill i elakheter.

Ohly ser ut som min träslöjdslärare på mellanstadiet. Med jeansjackan. Är det bra för hans image?

– Eh ... (suckar lite)?... Lasse skulle nog inte ha något emot att få nya kläder?... om man köpte kläder i present skulle han bli glad. Men han prioriterar inte dessa frågor.

Hans bästa sida?

– Att han är en genuin människa, som inte är någon politikertyp född och uppväxt i riksdagen.

Hans sämsta sida?

– Han kan bli bättre på att uttrycka sig enkelt och bra?... det får han gärna öva på!

Du verkar själv väldigt medveten om hur du ser ut och vad du har på dig. Är yta viktigt för dig?

– Ja absolut! Fast inte så att jag dömer ut folk för hur deras skor ser ut.

Det här att vänstern haft en coolare image än högern – hela popvänstergrejen – spelade det roll när du sökte dig till vänstern?

– Det var en bra fråga... men i slutet av 80-talet var vänstern fulare och mer mobbad än idag. Den var en subkultur... svart hår... depprock... man skulle se ut som Imperiet. Jag blev påverkad av den kulturen när jag gick med som femtonåring. Men det var inte det som tilltalade mig från början. Sedan ebbade högervågen ut. Från att ha varit fränt att ha en moderat-knapp blev det plötsligt otänkbart.

Har det inte svängt igen, med Ebba von Sydows överklassmode? Det börjar kännas saggigt med Palestinasjal.

– Jo, men jag tycker att det är provocerande med hela den här glorifieringen av allt som är dyrt, som Ebba von Sydow är ett bra exempel på. I Högdalen där jag bor ser jag unga tjejer med dyra väskor och märken som de inte har råd med. Det kanske är fejkmärken, men ändå. Det är ett grymt mode mot den som inte har råd.

Du hoppade av som ordförande i Ung vänster och gick till pr-branschen. Hur går det ihop?

– Politik är ett engagemang för mig, inte ett yrke. Vissa jobbar hela livet i ett parti och blir ekonomiskt beroende av partiet och då kan man inte tänka fritt. Jag hade heller ingen annan yrkesbakgrund, jag har inga akademiska poäng och hoppade av gymnasiet och hade bara jobbat som städare och på restaurang innan. Inget ont om det men det var ju inte så jäkla roligt. Då var det här enklare och gav mer pengar.

Pr handlar om att bygga varumärken och sälja produkter som i slutändan genererar massor av pengar till privata företag. Hur går det ihop med att vara emot kapitalism och privat ägande?

– Men det är väl lika illa att städa på ett storföretag i så fall?

Är du kommunist?

– Kommunism har blivit laddat med så mycket annat än vad den som kallar sig det menar. Då uppstår en lång diskussion som inte är speciellt bra. För mig spelar det ingen roll om jag kallar mig kommunist eller socialist, de begreppen beskriver samma sak för mig.

Varför kan du inte svara ja eller nej då?

– Men det har ingen betydelse för vänsterpartiets politik, om jag eller någon annan i partiet är det.

Men är du kommunist?

– Gud vad jobbigt... (suckar djupt)... ja, det kan jag väl säga att jag är.

Vad tycker du om Gudrun Schyman?

– Gillar jag inte! Hon är begåvad på att kommunicera med människor men under hela den tiden då hon var aktiv och man satt på möten med henne tycker jag att hon hade en brist på respekt för att demokrati går långsamt och att alla måste få lika mycket inflytande utan bara ”nä nu kör vi på det här.” Det tycker jag är osympatiskt.

Fakta Jenny Lindahl Persson

Läs fler ”Belinda tafsar på makten”

Belinda Olsson möter de som har makt över våra liv och tankar. I dag Jenny Lindahl Persson, ny informationschef i vänsterpartiet med uppdrag att ge partiledaren Lars Ohly en ny profil inför valet.

Belinda Olsson