När Kylie fick cancer friade han

Publicerad:
Uppdaterad:

Psykolog: Så klarar ni av en svårt sjukdom

Popstjärnan Kylie Minogue, 36, fick nyligen veta att hon drabbats av bröstcancer.

Nu ryktas det att hon och pojkvännen Olivier Martinez, 39, bestämt sig för att gifta sig.

Men en svår sjukdom kan också innebära kris för kärleken.

Kylie Minogue och Olivier Martinez, hennes pojkvän sedan två år.
Foto: AP
Kylie Minogue och Olivier Martinez, hennes pojkvän sedan två år.

Kylie Minogue skulle just åka med sin hyllade ”Showgirl”-turné till hemlandet Australien när hon fick chockbeskedet. Förra fredagen opererades världsstjärnan, och tumören togs bort.

Kylie Minogue har varit tillsammans med den franske skådespelaren Olivier Martinez i drygt två år. Enligt brittisk press friade Olivier till henne strax efter operationen, tagen av sjukdomens allvar.

När en i ett förhållande drabbas av svår sjukdom innebär det en chock för båda. I studier om bröstcancer har det visat sig att kvinnornas män känner samma stress som de sjuka själva.

Vill klara krisen ihop

Kärleken klarar inte alltid påfrestningarna.

– Min erfarenhet är att de som inte hunnit lära känna varandra så väl har sämre odds än de som levt länge tillsammans, säger Yvonne Brandberg, docent och psykolog som jobbar både på Radiumhemmet och Cancerfonden.

Men om det blir en separation kommer den ofta efter krisen.

– Få bryter upp under ett aktivt sjukdomsskede. Ibland för att partnerns sympatier med den sjuke är så starka, eller för att han/hon är rädd att stämplas som en skurk, säger Yvonne Brandberg.

Anne Lindgren, sjuksköterska som arbetar med Cancerfondens stödlinje för patienter och anhöriga, håller med:

– Det kan till och med vara så att ett par som redan bestämt sig för att separera när de får sjukdomsbeskedet bestämmer sig för att fortsätta ihop. De vill klara krisen tillsammans.

Inte helt oväntat stärks ofta en kärleksfull relation av svårigheterna, medan en dålig kan kan knäckas helt.

Att de båda parterna kan berätta om sina tankar och känslor för varandra är bra. Men att kommunicera ”lagom” är inte helt lätt – studier visar att om båda blir för öppna med sin oro kan den sjuka bli ännu oroligare.

– Det beror på att en i paret ofta får vara bärare av hoppet. Om den personen visar hela sin oro finns plötsligt ingen som är stark, säger Anne Lindgren.

Sexlivet kan upphöra

Just att rollerna plötsligt kan förändras är svårt – och lite skrämmande – för många.

– Den som alltid varit ”den starka” kanske är den som blir sjuk, trött och svag. Det påverkar självbilden mycket. Om det är kvinnan så kan hon ha skött familj och sociala kontakter, och plötsligt måste han ta ansvaret. En man som blir sjuk kanske har haft hand om ekonomin till exempel, och så måste hon ta över, säger Yvonne Brandberg.

Ekonomin är en praktisk fråga som kan förstöra mycket. Hur blir tillvaron när en arbetsinkomst försvinner och den andre kanske måste ta ledigt från jobbet för att stödja och vårda?

Många tvingas också upphöra med sexlivet för en kortare eller längre period, något som är svårt att tackla för många.

7 tips för relationen när en blir svårt sjuk

Andra par som drabbats

Skildes

Tina Nordlund och Martin Björk

Höll ihop

Kjell-Olof Feldt och Birgitta von Otter

Skildes

Olivia Newton-John och Matt Lattanzi

Höll ihop

Ludmila och Johan Engqusit

Allt ser ljust ut, och ni planerar framtiden tillsammans. Plötsligt drabbas den ena parten av en svår sjukdom. Tillvaron slås i bitar. Det hände popikonen Kylie Minogue, när hon nyligen fick bröstcancer. En del förhållanden blir starkare av krisen, andra bryter upp. Varje lördag analyserar Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz problem och svarar på läsarnas frågor. I dag handlar det om hur kärleken påverkas när en blir svårt sjuk.

Cecilia Gustavsson

Publicerad: