Förälder, kolla barnens allergi

RELATIONER

”Symptomen kan bero på helt andra saker”

Många föräldrar misstolkar vanliga barnåkommor och tror att barnen är allergiska.

Det gör att barnen riskerar att drabbas av bristsjukdomar och ätstörningar senare i livet, enligt en ny studie.

Fler än hälften, 54 procent, av alla ettåringar i en brittisk studie fick inte äta all slags mat för sina föräldrar, som trodde att de var allergiska mot till exempel mjölk, vetemjöl eller ägg. I själva verket var bara 2 till 6 procent av barnen verkligen allergiska, visar studien som genomförts vid universitetet i Portsmouth och presenteras i tidskriften Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Symptom på annat

Agnes Pal är dietist på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm. I sitt arbete har hon flera gånger stött på barn vars föräldrar tror att de är allergiska mot vissa födoämnen trots att de inte är det.

- Många av symtomen för allergi, som hudutslag eller magbesvär, är vanliga barnåkommor som kan bero på helt andra saker. Men det kan få föräldrar att dra slutsatsen att deras barn är allergiska, säger hon till Aftonbladet.se.

Måste lära sig att äta

Enligt Agnes Pal finns det flera risker med att låta ett barn undvika viss mat. Dels att de inte får i sig alla näringsämnen, och dels kan de drabbas av ett stört förhållande till mat senare i livet.

– Att äta är något som man måste lära sig när man är liten, och om föräldrarna utesluter viss mat när barnet är litet kan det påverka hur barnet förhåller sig till mat i framtiden, säger hon.

Karin Thurfjell

ARTIKELN HANDLAR OM