Därför tänder vi på äldre kvinnor

Publicerad:
Uppdaterad:

Svenska män berättar

Supermodellen Kate Moss är trendig även i sitt kärleksliv.

Numera dejtar hon yngre killar.

Svenska killar hänger på trenden – och det är inte en moderlig famn de söker.

TRYGG FAMN Allt fler yngre män söker sig till äldre kvinnor. En anledning är att många killar tycker att dagens tjejer är för hårda – och ständigt kräver bekräftelse.
Foto: Katrin Jakobsen
TRYGG FAMN Allt fler yngre män söker sig till äldre kvinnor. En anledning är att många killar tycker att dagens tjejer är för hårda – och ständigt kräver bekräftelse.

Kate Moss, 31, hade knappt hunnit avsluta sitt förhållande med popstjärnan Pete Doherty, 26, förrän hon sågs pussas med 20-åriga britten Jamie.

Och att äldre kvinnor kan attrahera yngre killar råder det ingen tvekan om. Deras mognad och erfarenhet står högt i kurs även hos unga män i Sverige.

– Äldre kvinnor har en mer avslappnad inställning till sig själva och omgivningen. Yngre tjejer har orimliga krav på livet och på oss killar, säger en yngre man som hört av sig till Aftonbladet.

Hårdheten skrämmer

Sexologen Malena Ivarsson känner väl igen de här tendenserna från brev och samtal.

– Feministrörelsen och veckotidningar har uppmuntrat tjejer att bli starka och ta för sig, och det är bra. Men bakom hårdheten finns ofta en osäkerhet och ett ständigt behov av bekräftelse.

En äldre kvinna är ofta mer trygg i sig själv och har därmed mindre behov av ständig bekräftelse.

– De unga männen attraheras av kvinnor i 40–50-årsåldern. De bryr sig inte så mycket om kvinnornas utseende, just det som de unga tjejerna kämpar så hårt med, säger Malena Ivarsson.

– En äldre kvinna vet att det perfekta inte finns.

Men det är inte bara självdistansen som attraherar.

– Sexuellt ska man som kille vara erfaren, ha provat allt. Att ha erövrat en äldre kvinna blir ytterligare en medalj på kavajen, säger Yakup Toper, psykolog och specialist i klinisk sexologi.

Sexuellt kan ynge män och äldre kvinnor komplettera varandra. Hon är fortfarande på toppen av sin lust och han får en bekräftelse på sin sexuella förträfflighet.

En nystart i livet

Yakup Toper ser flera förklaringar till varför äldre kvinnor söker sin partner utanför den egna åldersgruppen.

– Ur kvinnans perspektiv skulle man förenklat kunna säga att de jämnåriga ”vettiga” männen redan är upptagna.

För den äldre kvinnan kan den yngre partnern också ge en känsla av en nystart i livet.

– Kvinnor som levt i beroendeförhållanden till män har lagrat ett behov av frigörelse. Nu kompenserar de sig själva. Med yngre män har de kravlösa och frigjorda relationer, säger Yakup Toper.

6 fördelar enligt killarna

Män med mogna kvinnor

Kristina Erkenborn

Publicerad: