Hur får jag min dotter att hjälpa till hemma?

RELATIONER

Jag är så himla trött på att alltid bli sur och arg på min 15-åriga dotter. Hon hjälper inte till med någonting hemma, om jag tjatar tillräckligt länge så städar hon sitt eget rum. Mat orkar hon aldrig göra själv, kanske ta några mackor på sin höjd. Om jag ber henne om något så svarar hon kort och nonchalant. Bara jag ser hennes uttråkade uppsyn så blir jag själv sur och irriterad. Hur skall vi komma ur den här spiralen?

Paula

Hej Paula, du är i gott sällskap.

Fast man vet att de har hormonsvängningar och måste frigöra sig, blir man ledsen när man blir behandlad som en soppåse. Det är som att tonåringar vill kolla att man är av kött och blod. Att det gör ont när man blir sårad.

Pröva det här. Bjud henne på nån mysig restaurang. När det är som trevligast sätter du in stöten och berättar om det som gör dig ledsen och arg. Fråga hur hon känner. Men varning. Hon kommer att ha en del att säga om dig också. Du kommer få höra allt du gjort fel sedan slutet av åttitalet.

Försök gå henne till mötes. Är det mer frihet hon vill ha kanske det går att lösa. I gengäld drar du in henne i familjens vardagsrutiner igen. Kan hon hämta småsyskon på dagis någon gång i veckan? Kan ni börja med matdagar, disk- och tvättveckor? Berätta för henne hur mycket du älskar henne. Att ni är en familj. Att ni hänger ihop och att du behöver henne. Det kommer att göra henne stark. Varje liten grej hon lyckas hjälpa till med, ger dig mer tålamod med det som också inte funkar.

Det är viktigt att du visar hur du vill ha det. Att ha sett sin mamma stå upp för sig själv utan att skälla och vara dum, kommer hon ha glädje av i sina egna framtida relationer.

Gustav

ARTIKELN HANDLAR OM