Familjerelationer

”Undvik soja om du vill bli gravid”

RELATIONER

Kan sabotera spermierna när de simmar mot ägget

Kvinnor som vill bli med barn bör undvika sojaprodukter under de mest fertila dagarna i månaden.

En beståndsel i sojabönorna kan få spermierna att ”bränna ut sig” innan de når ägget, menar en brittisk fertilitetsexpert.

Sojabönor Kvinnor som vill bli gravida bör undvika sojaprodukter vissa dagar i månaden, enligt en brittisk fertilitetsexpert.

Sojabönor Kvinnor som vill bli gravida bör undvika sojaprodukter vissa dagar i månaden, enligt en brittisk fertilitetsexpert.

Foto: Morgan Norman

Sojabönor är ett livsmedel som är vanligt främst bland vegetarianer och veganer, eftersom det innehåller mycket protein och därför betraktas som ett alternativ till animaliska produkter.

Omkring ägglossningen

Nu hävdar den brittiska professorn Lynn Fraser från King´s College i London, att en beståndsdel i sojabönor och sojaprodukter kan påverka spermierna så att de inte kan befrukta ägget. Det rapporterar BBC News Online.

Därför, menar Fraser, bör kvinnor som vill bli gravida undvika sojaprodukter under de dagar i månaden då de är som mest fertila - det vill säga omkring ägglossningen.

Beståndsdelen som tros kunna ”bränna ut” spermierna heter genistein, och ingår i alla sojaprodukter - inklusive sojamjölk och färdigmat.

Professor Fraser genomförde ett experiment med genistein och mänsklig sperma - och överraskades av resultatet. Genisteinet drog snabbt igång den reaktion hos spermierna som gör att de kan befrukta ägget. Denna reaktion brukar vanligtvis inte uppträda förrän spermierna varit inne i kvinnan under flera timmar, mot slutet av deras färd mot ägget.

Reagerade på små doser

Professor Fraser anser därför att genistein kan göra att spermierna når sin ”formtopp” alltför tidigt - och ägget blir obefruktat.

– Det visade sig att mänsklig sperma var mer mottaglig för genistein än mussperma, och reagerade på väldigt små doser, säger Lynn Fraser till BBC.

En taleskvinna från Vegetariska föreningen i Storbritannien säger att det finns många andra alternativ som kan ersätta sojabönor på marknaden. Att undvika sojaprodukter några dagar i månaden borde därför inte innebära något problem, tror hon.

Mia Carron

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer

/

Familjerelationer

ÄMNEN I ARTIKELN

Familjerelationer