”Lika mycket alkohol i bröstmjölken som i mammans blod”

avCarina Bergfeldt

En mamma nekades ett andra glas vin på en bar i Stockholm med motiveringen att kvinnor som ammar inte ska dricka alkohol.

Hur mycket av det du häller i dig hamnar i din bebis kropp?

Aftonbladet ringde Emma Halldin-Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket, för att reda ut begreppen.

Foto: Livs
Emma Halldin-Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket.

Det står en flaska vin på bordet, med en alkoholhalt på cirka 13 procent.

En kvinna häller upp ett glas och dricker. Ganska snart efter att det första glaset är tomt häller hon upp ett till. Dricker det med.

– Vi brukar säga att man efter två glas vin i ganska snabb följd har ungefär 0,5 promille i kroppen, men den exakta siffran påverkas naturligtvis av saker som ifall du ätit, hur mycket du väger och huruvida du ätit mat innan, säger Emma Halldin-Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket.

”Lika mycket”

Den här kvinnan som nu precis har druckit två glas och har 0,5 promille i blodet är mamma och ska efter ett tag amma sitt barn.

Hur mycket alkohol finns det i bröstmjölken då?

0,5 promille, menar Emma Halldin-Ankarberg.

– Lika mycket som du har i blodet, lika mycket finns i bröstmjölken.

”Inte medicinskt farligt”

Misstaget folk ofta gör då, menar hon, är att tolka den meningen som att även bebisen däremed dricker två glas vin.

Men siffran har förändrats, från två glas av en flaska vin med 13 procent alkohol, till att ha gått in i mammans blod och där omvandlats till 0,5 promille, som i sin tur går över till barnet om omvandlas igen där.

– Barnet har en egen metabolism, om än inte lika snabb som mammans. Men vid ett eller två glas vin handlar det alltså om så små mängder alkohol att det medicinskt inte är farligt för barnet, säger hon och påpekar att även juice och filmjölk har liknande promillehalter av alkohol.

”En drink eller två glas vin”

Livsmedelsverkets råd är att mammor som ammar ska hålla sig till en drink eller ett eller två glas vin eller öl i veckan.

– Vi vill ju helst inte ange några siffror alls, men människor vill gärna ha en måttstock, säger Emma Halldin-Ankarberg.

”Sämre förälder”

Däremot påpekar hon att det finns andra anledningar att ändå välja att avstå.

– Så fort du dricker alkohol så påverkas din reaktionsförmåga, din balans, din uppmärksamhet. Det enda vi säger är att du rent medicinsk inte kan skada barnet av att dricka ett glas vin i veckan, men du kan däremot bli en sämre förälder som kan tappa barnet eller skada det på något annat sätt. Men det gäller inte bara mamman. En pappa, släkting eller barnvakt bör inte heller vara påverkad i närheten av sitt barn.

ARTIKELN HANDLAR OM