70-talisternas tur att gå in i väggen

Av: Terri Herrera Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Våren är extra stressig för småbarnsföräldrar

1 av 2
Konsumtion och ägande tar också tid.

Dagens överambitiösa föräldrar försöker kombinera toppkarriär med husprojekt, fritidsaktiviteter och engagerat föräldraskap.

Men nu börjar 70-talisterna med småbarn gå in i väggen.

Skolavslutningar, sommarfester på jobbet, baka bullar till barnens fotbollsbasar, dagiskalas, gårdsstädning och fixa semesterplanerna. När vårblommorna står i full blom hinner småbarnsföräldrarna inte njuta. Generation Ambition har fullt upp med att rusa mellan olika aktiviteter och plikter.

- Mycket talar för att småbarnsföräldrar blir nästa stora grupp att gå in i väggen, säger Torbjörn Åkerstedt, professor vid Stressforskningsinstitutet.

Kraven på föräldrar ökar

Både mammor och pappor ligger högt i statistiken när det gäller trötthet och sömnstörningar. Idag är till exempel kvinnor mellan 35 och 44 år dubbelt så trötta som de var för 25 år sen.

- De yttre kraven på småbarnsföräldrarna har ökat, samtidigt som kravhöjningen inte har följts av någon avlastning från annat håll, säger han. Jobbet och plikterna tar aldrig slut.

Han får medhåll av Jörgen Larsson, forskare vid Göteborgs universitet, som har skrivit en rapport om föräldrars tidspress.

- Att hålla på med exempelvis hus är grovt sett mer tidmässigt belastande än att skaffa ytterligare ett barn, säger han. Dessutom har vi ju Timelleffekten – att alla ska renovera, oavsett om det behövs eller inte.

Han pekar på att det som vi vanligtvis drömmer om: karriär, hus, pengar, sommarstuga och båt är det som i förlängningen skapar stress.

- En lyckad människa är en tidspressad människa, även om det finns några individuella undantag.

Kvinnor jobbar mer

Jörgen Larssons studie visar att nära hälften av alla med hemmavarande barn under 18 år upplever att de ofta har svårt att hinna med allt som behöver göras.

- Det finns två stora huvudskäl till varför föräldrar är mer pressade idag. Den sammanlagda arbetstiden för ett par med barn har ökat med tio timmar i veckan de senaste trettio åren. Större delen av den ökningen står kvinnorna för. De jobbar betydligt mer än de gjorde förr. Samtidigt har den privata konsumtionsnivån tilltagit och ägande tar faktiskt tid. Det tar tid att införskaffa, underhålla, reparera, förvara och göra sig av med saker, oavsett om det gäller hus, prylar eller kläder.

Det flesta känner av trycket att exempelvis ha en aktiv fritid med barnen, uppdaterad garderob och platteve, men de osynliga sociala förväntningarna är svåra att frigöra sig ifrån. Jörgen Larsson är dock försiktigt positiv.

- På 80-talet var karriäristen med mobiltelefonen som klistrad vid örat en förebild, nu tycker många att det är lite loser över en pappa i parken som inte kan lägga ifrån sig telefonen. Idag har strävan efter balans i livet fått högre status och många drömmer om att skifta ner.

Egna ambitioner och tryck utifrån som bidrar till tidspress:

Bra jobb:

Att heltidsarbeta .

Att vara tillgänglig via mobil och mejl även utanför arbetstid.

Acceptera övertid.

Vara högproduktiv på jobbet

Välvårdade relationer:

Vara kärleksfulla partners.

Närvarande och tålmodiga föräldrar.

Vara omtänksamma släktingar.

Vara bra vänner.

Uppdaterade ägodelar:

Nya kläder.

Renoverat hem.

Ny bil.

En ständigt ökande hemelektronikspark: dator, dvd, plattteve, stereo, trådlöst bredband etc.

Aktiv fritid:

Motionera

Vara engagerad i barnens sysselsättningar genom att fixa avslutningsfika, följa med på matcher etc.

Göra medvetna val, som pensionsspara, ordna bästa elavtalet och skaffa smart telefonabonnemang.

Följa med i nyhetsflödet.

Jobba på sin personliga utveckling.

Göra roliga saker på fritiden.

Åka på semester.

Källa: Jörgen Larsson, forskare vid Göteborgs Universitet

Jörgen Larssons rapport om föräldrars tidspress kan gratis laddas hem från www.familjeliv-utan-tidsbrist.nu

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN