Fejkad orgasm - inget ovanligt

RELATIONER

"Förvånansvärt många gör det av gammal vana"

- Gick det för dig?

- Öh, ja.

Många fejkar orgasm, men få vågar prata om det. Amanda Mogensen och Susanna Alakoski skriver en bok om den vita lögnen i sovrummet.

I filmen "När Harry mötte Sally" fejkar Sally (Meg Ryan) en orgasm så att hela restaurangen gungar. Hennes lunchdejt (Billy Crystal) som just hävdat att ingen kvinna någonsin fejkat med honom, får sig ett bryskt uppvaknande. Varför fejkas det i sängen? Och varför är det tabu att prata om det? Det var några av frågeställningarna som fick författaren Susanna Alakoski och kommunikatören Amanda Mogensen att göra en bok på ämnet.

Hoppas på bättre sex

– Vi började med att skicka mejl med frågor till alla kvinnor i våra adressböcker. Det blev ett stort gensvar och folk berättar både anonymt och med namn, säger Amanda.

Boken är inte färdig ännu, men hon kan redan urskilja tre generella anledningar till varför kvinnor fejkar.

– Förvånansvärt många gör det av gammal vana. Någon berättade att hon nästan glömt varför. Andra säger att de inte får ut så mycket av samlaget, och fejkar för att få ett slut på sexet. Den tredje kategorin gör det för att bekräfta mannen. Om han känner sig sexig, blir han en bättre älskare.

Vill skapa debatt

Amanda Mogensen berättar att syftet med att föra upp fejkade orgasmer på agendan, är att skapa debatt om kvinnors sexualitet.

– Mediebilden är inte nyanserad. Vi matas med "Så får du drömorgasm" i tidningarna. Det kopplar sexualitet till prestation. Njutningen försvinner, säger hon.

– Jag tycker att man ska utöka sexualundervisningen i skolan med mer samtal. Och visa att det är okej att prata om sex, även när det har varit svårt och besvärligt.

Varför fokuserar ni på kvinnor, män fejkar också orgasm?

– Vi valde att göra det den här gången. Män fejkar också, och det är om möjligt ännu mer tabu, säger Amanda.