Butik stäms efter bh-storlekstvång

Av: Victor Stenquist

Publicerad:
Uppdaterad:

Personal skulle bära skylt med bh-storlek

Personalen tvingades ha sin bh-storlek på namnskylten.

Det vägrade Evelina – och stämmer nu butikskedjan Change.

– Jag tycker det är diskriminerande och kränkande, säger hon till Aftonbladet.

Det har tidigare stormat kring underklädeskedjan Change som har 19 butiker i Sverige. För mer än ett år sedan skrev Aftonbladet att en anställd kände sig obekväm med att bära bh-storleken på namnskylten.

Nu är det dags igen.

Vill ha ersättning

Efter att bh-bråket fortsatt under hösten har nu fackförbundet Handels stämt Change, då man tvingat anställda i Sundsvallsbutiken att bära den känsliga skylten.

– Jag tycker att hela idén är dålig och ville bära en vanlig namnskylt. En sådan namnskylt känns väldigt utpekande, säger Evelina som står bakom stämningen tillsammans med Handels.

I stämningsansökan till Arbetsdomstolen menar man att Change brutit mot kollektivavtalet och diskriminerat Evelina. De vill att företaget betalar 200 000 kronor i diskrimineringsersättning och 100 000 för brott mot kollektivavtalet till Evelina.

Man vill också att Change betalar 100 000 kronor till Handels för brott mot kollektivavtalet.

– Det är klart att det blir som ett plåster på såren, men det är inte pengarna som spelar någon roll. Jag hoppas att domen kommer att bli något ledande som man kan döma efter senare, säger hon.

Hon fortsätter:

– Jag hoppas att det leder till något för tjejerna som är kvar.

Sa upp sig

Efter 1,5 år på Change slutade Evelina på företaget 31 juli förra året.

– Jag har mått väldigt dåligt av att jobba där och kände att det fick vara nog, då sa jag upp mig. Men jobb växer inte på träd, så det var inget lätt beslut.

I höstas ställde företagets vd, Susann Haglund, upp i SVT:s Debatt och pratade om namnskyltarna, och hävdade då att det var frivilligt för de anställda att bära sin bh-storlek på skylten.

Hon ser fram emot att ärendet nu kan få ett avgörande.

”Det är inte oss emot att få ärendet med namnbrickor prövat i Arbetsdomstolen om det är nödvändigt”, skrev Haglund i ett öppet brev i november.

Aftonbladet har förgäves sökt Susann Haglund, vd för Change i Sverige.

Fler udda regler för anställda

Röda mensarmband

På ett norskt företag tvingades kvinnliga anställda bära röda armband vid mens. Enligt arbetsgivaren för att cheferna skulle kunna ha överseende med flitiga toalettbesök.

Hudfärgade underkläder

Diskreta underkläder och kjolar som inte sitter för tajt över rumpan. Det är bara två av de riktlinjer som den schweizisk banken UBS satt upp för sina anställda. Ingen lökkonsumtion under veckorna, är en annan regel som står i deras 43-sidiga dokument.

Inga klumpar i mascaran och inget läppglans

Naturlig skönhet ska de anställda på American Apparel utstråla. Kläd- och sminkreglerna gäller även i de svenska butikerna.

Publicerad: