Mejla

Josefine Sundström

”Otrohet är som missfall - ett märkligt tabu”

RELATIONER

Josefine Sundström om vännens otrohetshämnd på facebook

Josefine Sundström är journalist och författare och bor i Stockholm med sin man Klas och två döttrar.
Josefine Sundström är journalist och författare och bor i Stockholm med sin man Klas och två döttrar.

Jag har blivit bedragen av min man och känner mig som en idiot. Litade på honom. Facebookuppdateringen möter mig sekunden efter att jag loggat in. Det är en bekant till mig som skrivit den. En tjej som jag hälsar på då vi ses men vi rings aldrig. Först tror jag att hon blivit facerapad. Att någon stulit hennes identitet och lite osmakligt busat. Men efter något dygn kommer ännu en uppdatering av samma dystra karaktär – jag fattar att status- raden är äkta.

Min puls har gått upp och det hettar i ansiktet. Jag känner mig generad över att få informationen. Alltihop är liksom så personligt att jag vill ducka.

Min spontana reaktion är: varför? Inte varför hennes till synes perfekte make klantat sig. Jag funderar över varför hon valde att skriva uppdateringen.

Jag tänker att hon måste vara förvirrad, människor brukar göra märkliga saker då de befinner sig i chock. En annan möjlighet är att hon bara var klantig. Eller kanske full. Var uppdateringarna i själva verket personliga hälsningar till en nära vän? Personliga hälsningar på villovägar?

Allt känns obegripligt. För otrohet är som missfall, skönhetsoperationer, aborter, våldtäkt och mycket pengar på banken. Man pratar inte högt om det. Kräksjukor, oväder, busiga barn och framgångar är sånt man skriver om på Facebook. Inte otrohet. Det brukar naturligtvis komma ut i alla fall. Informationen pyser ut som pyspunka, den så kallade djungeltelegrafen brukar göra sitt.

Jag loggar in upprepade gånger. Läser om raderna och funderar över om jag ska skriva något peppande. Men så landar jag i att andra får göra det – jag är ju endast en bekant.

I stället tänker jag på hennes man. Framgångsrik och omtyckt av många. Han är snygg i sitt tillgängliga leende. Han är sportig och rik. Jag börjar tänka på företaget han byggt upp, en riktig framgångssaga. Så tänker jag vidare på att jag aldrig mer vill handla något av honom. Om nu detta stämmer. Nej, tänker jag, jag vill aldrig mer behöva se honom. Otrogen!

Ungefär här inser jag vad statusraden betyder. Min bekant hämnas! Och det är ju en alldeles genialiskt hämnd hon fått till. Sofistikerad och välmaskerad. Min bekant förekommer förstås rykten. Meningarna på FB gör så att folk inte kommer smussla bakom rygg. Gå omkring och tycka synd.

Här någonstans börjar jag inse att min bekant just brutit ett märkligt tabu. Hon har lagt sig ner och blottat strupen så där som vi vanligen inte gör. Hej hela världen, jag är bedragen och skör och behöver er nu!

Med hjälp av Facebook har hon tagit kommandot över situationen. Nu blir det i stället han som kommer drabbas av smusslet. Och fler än jag kommer sluta att inhandla hans framgångsprodukter.

Jag tror att du nu gissar vem min bekant är och jag tror jag har kommit fram till vad jag borde lägga för kommentar under hennes status. Hur var det nu då? Jo, heja bästa, snygga, begåvade du. Även om din avsikt inte var hämnd: Hämnden är ljuv!

JA!

Doften av sommar. Hav, gräs, insjö, blöt asfalt, rabarberpaj.

NEJ!

Alla trafikdårar. JAG FATTAR INTE VAD NI HÅLLER PÅ MED! TÄNK PÅ ATT DET FINNS BARN IBLAND OSS!

Av: 

Josefine Sundström

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Josefine Sundström