”Mamma och jag hamnade i samma mammagrupp”

RELATIONER

Lisa, 22, födde barn samma år som hennes mamma Yvonne, 42

Foto: När Yvonne (t v) fick sladdbarnet Elin som 40-åring var det många som undrade varför hon ville börja om med småbarn. ”Men jag hade verkligen längtat efter en liten” säger hon. Att hennes vuxna dotter Lisa också fick barn var en extra bonus.

Hos familjen Haag har man slagit knut på släktbanden. För två år sedan fick Yvonne, 42, och hennes dotter Lisa, 22, barn samtidigt.

–?Mamma och jag har kommit varandra mycket närmare, säger Lisa och kramar om sin son, som föddes före sin moster.

Foto: Elin, 2, är moster till Jesper, 2. Hennes mamma är dessutom hans mormor … De invecklade släktförhållandena är inget som bekymrar de två små som i princip växer upp som syskon. ”De känner en enorm trygghet hos varandra och har en alldeles speciell relation”, säger mamma/mormor Yvonne.

Jesper och Elin, båda två år, lyckas såväl sänka medelåldern i den lilla bruksorten Olshammar som att höja temperaturen där. De far runt i vardagsrummet och genererar så mycket energi att man blir alldeles svettig. Den rosa bollen ska rullas, dockorna ska köras i vagnar och böckerna ska läsas i ett rasade tempo.

–?Den enda gången Jesper sitter still är när han tittar på sin favoritfilm, Emil i Lönneberga, säger Lisa.

–?Ja, Elin är lite lugnare, hon gillar mest att titta i böcker, säger Yvonne.

Yvonne och Lisa sitter i soffan medan barnen leker på golvet.

–?Barnen reder sig själva. De har en sådan speciell relation och känner alltid trygghet hos varandra, säger Yvonne.

Efterlängtat sladdbarn

När Yvonne var 19 fick hon dottern Lisa tillsamman med Stefan, och fem år senare fick de sonen Simon. För snart tre år sedan berättade Lisa att hon var gravid. Och så hände det sig så att Yvonne och Stefan, som länge längtat efter ett sladdbarn, också väntade barn. Först föddes Lisas son Jesper och Yvonne blev mormor. Tre månader senare blev Yvonne mamma igen. Jesper fick en moster och Lisa en lillasyster.

Yvonne minns mycket väl den där varma julidagen när hon och Lisa satt på uteplatsen framför villan, och Lisa visade det positiva graviditetstestet. Hon blev inte förvånad, däremot väldigt glad.

–?Lisa och Conny hade ju pratat om att de ville bli föräldrar så det var lite väntat.

Har längtat efter ett barn till

Mindre väntat var det däremot att Yvonne själv skulle bli gravid strax därefter.

–?Många i min närhet undrade om jag verkligen ville börja om med småbarnsåren nu när barnen var stora. Men jag hade längtat efter ett barn till och såg fram emot att ha en liten igen. Efter att de andra barnen fötts gick jag tillbaka till jobbet på bruket i Olshammar efter tre månader, den här gången har jag tid att vara hemma med Elin, säger Yvonne.

Lisa tycker att det är bra att sonens mormor också är föräldraledig och att hon har gott om tid, eftersom Lisa är servitris och ofta jobbar helg och hennes man Conny arbetar natt. Då blir det naturligt att Jesper får vara hos mormor och sin lilla moster.

Att Elin är moster till Jesper har inte riktigt gått upp för henne än. De är bästa kompisar och har fullt sjå att förstå hur det kommer sig att Elin ska säga mamma till Yvonne och Jesper ska säga mormor. Och att Jesper säger mamma till Elins storasyster.

Samma dagis

Just nu går Jesper och Elin på dagis. Så småningom kommer de att gå i samma förskoleklass. Varje morgon är Elin först på plats på dagis, och väntar otåligt på att Jesper ska dyka upp.

–?Det känns bra att lämna Jesper på dagis när Elin väntar på honom. Hon hoppar jämfota när han kommer och ropar ”Jeppe! Jeppe!”, säger Lisa.

Jesper och Elin har blivit otåliga av allt prat. De vill ut och röra på sig. Elin får snabbt på sig jacka och toppluva. Jesper letar febrilt efter sin snuttefilt. Han hittar den i Elins rum och alla kan andas ut.

I lekparken åker Elin modigt i rutschkanan. Jesper avvaktar en smula och vill helst att mamma eller mormor ska hålla honom i handen när han kastar sig ut i det okända.

Snabb förlossning

Lisas och Yvonnes relation har förändrats i och med att de fick barn samtidigt. De hamnade i samma mammagrupp, och de pratade mycket med varandra medan de väntade sina barn.

Och när det var dags för Lisa att föda var det Yvonne som skjutsade henne till BB i Örebro.

–?Conny jobbade natt, och allt gick så snabbt. Han kom in när allt var klart, säger Lisa.

Så det fick bli Yvonne som var med i förlossningssalen när Jesper föddes.

–?Det var skönt att ha mamma där.

–?Lisa hann inte få någon bedövning. Det var bra att jag fanns där och höll handen när smärtorna kom, säger Yvonne.

När Lisa sedan kom hem med Jesper hade Yvonne några månader kvar innan Elin skulle födas, så Yvonne kunde hjälpa Lisa mycket under hennes första tid som mamma.

–?Vi har så roligt tillsammans med barnen, jag och mamma. Och vi kan prata med varandra om allt möjligt nu. Vi har definitivt kommit varandra närmare, säger Lisa.

ARTIKELN HANDLAR OM