Därför vill vi ha en äldre man

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: BULLS
Lily Allen. Lily Allen, 23, och Jay Jopling, 45, visade öppet sin kärlek till varandra. Nu är förhållandet över, men Lily ser det inte som en omöjlighet att hon kommer att dejta en ännu äldre man i framtiden.

RELATIONER

Hon är ung och vacker, han gammal och rik.

Men är kärleken blind – eller handlar relationen om något annat?

Katie Holmes, 30, föll för Tom Cruise, 46.

Catherine Zeta-Jones, 39, för Michael Douglas, 64.

Och när det tagit slut mellan brittiska popstjärnan Lily Allen, 23, och konsthandlaren Jay Jopling, 45 – som för övrigt är god vän med hennes far – skämtade hon om hur hennes pojkvänner bara blir äldre och äldre:

– Lester Lloyd var en 20-årig dj utan pengar, Seb Chew var 30 och tjänade lite mer som skivbolagschef, Ed Simons var nära 40 och tjänade ännu lite mer och Jay närmar sig 50, säger hon till The Sun.

– Det betyder att nästa förmodligen kommer att vara 60 år. Jag gillar när de är gamla och rika.

Åldern oviktig

Psykologen och familjeterapeuten Christina Hermanrud tror att när kärleken verkligen drabbar, spelar åldern ingen roll.

– Många dras till det de behöver. Är man själv lite fyrkantig attraheras man gärna av någon som är spontan och livlig, säger hon.

Samtidigt, tillägger hon, lever vi i en kultur där manlighet för många är synonymt med potens. Män ska äga och erövra, kvinnor behaga och vara vackra.

– Efter skilsmässor där det är mannen som blivit ratad, är det vanligt att han söker sig till en yngre kvinna för att bevisa sin potens. Just då har han kanske ett behov av att få vara den dominerande, den som vet hur det ska vara, säger Christina Hermanrud.

Saknat fadersfigurer

På samma sätt finns det otaliga exempel på kvinnor som saknat pålitliga fadersfigurer och känt sig osäkra tillsammans med män. Då kan någon som är mycket äldre framstå som trygg och stabil.

– Men när förälskelsen lägger sig kommer prövningarna, och när ålderskillnaden är stor blir prövningarna större, fortsätter Christina Hermanrud.

När ens livshistorier och referensramar är så olika, finns det alltid en risk att någon tröttnar, menar hon. Lösningen stavas, precis som i alla förhållanden, respekt.

– Det gäller att ge varandra frihet och försöka hitta lösningar. Med respekt för varandras olikheter kommer man långt, säger hon.

Publicerad: