Lever Emma drömmen?

Publicerad:
Uppdaterad:

RELATIONER

Emma-dagen: I dag pratar vi om kvinnor & vardagen

När Aftonbladet frågade sina kvinnliga läsare vem de helst ville byta liv med så vann ”hockeyfrun” Emma Andersson, före kvinnor som Cristina Stenbäck och kronprinsessan Viktoria.

Drömmer världen mest jämställda kvinnor om att leva som hemmafruar?

Emma Andersson blev först känd genom sin dubbla medverkan i Expedition: Robinson. Hon har sedan dess bland annat programledare, och bor i dag i Detroit, USA, där hennes pojkvän spelar hockey.
Foto: Mia Carlsson
Emma Andersson blev först känd genom sin dubbla medverkan i Expedition: Robinson. Hon har sedan dess bland annat programledare, och bor i dag i Detroit, USA, där hennes pojkvän spelar hockey.

I undersökningen, som gjordes i höstas, valde drygt en femtedel av 12 000 som röstade Emma Andersson – den enda av de tio kvinnorna som inte hade en egen aktiv yrkeskarriär.

Emma Anderssons liv förändrades radikalt när hon valde att flytta med pojkvännen Henrik Zetterberg till USA. Men hon är stolt över att hon vågar stå upp för det hon vill, även om det innebär att låta karriären vila.

– Det är min och Henriks tid nu. Jag satsar på förhållandet i stället för att flänga runt i den karusell som var min vardag hemma i Sverige. Jag blev trött på att underhålla andra. Det är inte samma som att ge upp. Det här är det som gäller just nu, men det betyder inte att jag vill leva så för evigt, kommenterade hon till Aftonbladet.

”Vill nog inte vara hemmafru”

Foto: Privat
Madeleine Wallin är ordförande i HARO, Riksorganisationen för Valfrihet, Jämställdhet och Föräldrarskap, som startades 1981. Antalet medlemmar har gått ned en aning och är i dag drygt 800.

Varför drömmer svenska kvinnor om Emmas tillvaro?

– Jag tror inte att det i första hand handlar om att vara hemmafru utan att träffa en rik man som man kan leva lyxliv med. Att vara hemma med sina barn är ofta inte fullt lika lyxigt, säger Madeleine Wallin, ordförande för HARO, en organisation för hemmavarande föräldrar.

Hon har själv valt bort sin yrkeskarriär för att vara hemma med sina fem barn.

– Jag har tyckt att det har varit viktigare att vara hemma med barnen än att jobba. Jag förstår inte varför man inte vill vara hemma med sina barn?

Har fått skit

Hon tycker inte att det känns jobbigt att ha givit upp sitt arbetsliv utanför hemmet.

– Man får helt enkelt stå tillbaka under vissa delar av livet. Det hade inte fungerat i min familj annars.

Men Madeleine har även fått mycket skit för sitt livsval.

– Många är kritiska och tycker att jag är en ”inkompetent, korkad kvinna som låter min man styra mig”. Men jag vill att hemmafrun ska få den status som det innebär med att skapa ett hem för en familj. Det är ett oerhört viktigt arbete, och vi borde uppskatta allt det obetalda arbete som främst kvinnor gjort och faktiskt fortfarande gör.

Men hon tillägger:

– Hade arbetslivet varit mer anpassat till barnen så kanske min, och många andra kvinnors, situation sett annorlunda ut.

”Vill slippa dubbelarbetet”

Foto: Pangbild/Sunna

Gudrun Schyman, talesperson för Feministiskt initiativ, tror inte heller att det är just att vara hemma som lockar med Emma Anderssons liv. Utan att vara hemma – med mycket pengar.

– Kanske är det hela ”paketet” som hockeyfru som kvinnorna röstade på? Att vara hemmafru i USA är knappast samma sak som att vara hemmafru i Sverige. Kanske är det en längtan efter att slippa dubbelarbeta, både betalt och obetalt, vilket ju fortfarande är ett faktum för många kvinnor i Sverige, vår jämställdhet till trots. Den finns i retoriken men långt ifrån alltid i praktiken.

Varför tror du att antalet hemmafruar har ökat en aning?

– Jämställdhet som samhälleligt politiskt mål har förbytts till en idé att det är en privatsak. Det handlar om numera om ”livspussel”, inte om samhälleliga och strukturella maktfrågor. Kvinnor som arbetar ska göra det på männens villkor, som om de inte hade familj, och hemma väntar en familj som ska fungera som om kvinnor inte hade ett jobb.

Dagens fruntimmer: Emma

I dag finns 67385 kvinnor i Sverige som heter Emma, 45696 har det som tilltalsnamn.

Dessutom finns det fyra män som heter Emma, två av dem har det som tilltal.

Höjdhopparen Emma Green.

Emma är från början ett smeknamn för det tyska namn som börjar på Erm- eller Irm-, som betyder ”stor” eller ”väldig”. Det har de senaste åren legat i den absoluta toppen bland flicknamn i Sverige.

Källa: SCB, Svenskanamn.se.

Fruntimmersveckan på Wendela

På wendela.se gillar vi fruntimmer, och vi gillar fruntimmersfrågor. Så under den kommande veckan kommer vi att varje dag skriva om ett ämne som vi tror berör svenska fruntimmer idag.

Det här kommer vi att skriva om:

SARA: Kvinnor & fertilitet.

MARGARETA: Kvinnor & kvotering.

JOHANNA: Kvinnor & kärlek.

MAGDALENA: Kvinnor & kroppen.

EMMA: Kvinnor & vardagen.

KRISTINA: Kvinnor & stress.

Vi vill förstås veta vad DU tycker och tänker om de här frågorna så häng med och skriv i kommentarsfälten!

Publicerad: