Årets Wendela: ”Språket och barnen förenar oss”

avMonica Karlstein

Publicerad:
Uppdaterad:

Föräldragruppen Svenska med baby får priset Årets Wendela 2014

1 av 4 | Foto: Jonas Herjeby
RIVER MURAR Föräldragruppen Svenska med baby träffas varje tisdag på Alby bibliotek, söder om Stockholm. Initiativet belönas med Årets Wendela 2014.

Olika ursprung och ­erfarenheter.

Men med svenska och bebis som gemensamma nämnare.

– Föräldragrupperna handlar om att människor möts och fördomar rivs, säger Anna ­Libietis, verksamhetsansvarig för Svenska med baby, som tilldelas Årets Wendela.

Foto: LENNART JÖNSSON
Astrid Johansson, fjol­årets Wendelavinnare.

Varje tisdag träffas föräldrar på Alby bibliotek utanför Stockholm. Det är som vilken föräldragrupp som helst med bebisar som tuggar på pekböcker och föräldrar som sitter på den mjuka mattan och pratar.

Men just här finns en annan tanke: att nyblivna föräldrar ska mötas över kultur- och bostadsgränser. Språkträning – för dem som ­behöver det. Och vidgade vyer – för dem som behöver det.

Initiativet kallas Svenska med baby och just den här dagen ligger extra mycket glädje i luften. Svenska med baby har precis tilldelats ­Aftonbladets pris Årets Wendela.

Kan nå ut till fler

– Det känns jätteroligt. Jag vet hur uppskattad verksamheten är bland deltagarna så det känns fantastiskt att vi blir uppmärksammade. Förhoppningsvis kan vi ­genom det här nå ut till fler barn och föräldrar, säger Anna Libietis.

Med på dagens träff är föräldrar med ursprung i Chile, Bolivia, Pakistan, Ecuador, Libanon och Sverige.

Mötena som anordnas tre gånger i veckan i Stockholmsförorterna Alby, Skarpnäck och Tensta har hittills haft över 500 deltagare och besökts av föräldrar med rötter i mer än trettio länder.

– Det första ordet min mormor som kom till Sverige som flykting under fyrtiotalet hörde när hon kom hit var ”välkommen” och det kom att betyda mycket för hennes känsla av att ­höra hemma i sitt nya land. Därför känns det fint att genom de här föräldragrupperna få hälsa människor som kommer hit i dag välkomna och stötta dem i att bli en del av det svenska samhället, säger Anna Libietis.

En naturlig del

Mellan blöjbyten och lek blir svenskträningen en naturlig del - men den är långt ifrån det enda viktiga.

– Svenska med baby startades ur ett genuint intresse av att möta andra kulturer och lära av varandra. Alla får ut något, oavsett om du är född i Sverige eller om du nyligen kommit hit. Det är ett ömsesidigt utbyte och vi pratar om allt ifrån småbarn, språk och jobb till familj, vänskap och livet i allmänhet. Dessutom arrangerar vi utflykter och studiebesök.

Vad kommer de 15 000 kronorna att användas till?

– Det finns många hål att fylla. I ett första skede vill vi utöka verksamheten i Stockholm, men problematiken att människor lever segregerat och att vi inte möts finns överallt i landet, säger Anna Libietis.

Ideellt arbete

Hennes egen föräldraledighet slutade vid årsskiftet och just nu är hon tjänstledig från sitt jobb och arbetar ideellt på heltid med att hitta partners och finansiering för att kunna driva verksamheten vidare.

– Vi skapar stora vinster för både enskilda individer som för samhället i stort. Visionen är att Svenska med ­baby ska finnas över hela landet och för en lång tid framöver.

Vinsten: Äran och 15 000 kr

■ ■ Priset Årets Wendela delas ut av Aftonbladets Wendela-redaktion och går till en hjälte inom kvinno- eller jämställdhetsfrågor, som nomineras av läsarna. Utöver äran får vinnaren 15 000 kronor.

■ ■ Juryn består av Lena Mellin, t f ansvarig utgivare, Karin Pettersson, politisk chefredaktör, Nils Franchell, printchef, Helena Utter, Wendelaredaktör och nyhetsfeaturechef, Sara Milstead, reporter, Åsa Passanisi, reporter, Lina Lindkvist, webbredaktör Wendela och Simon Bank, krönikör, Sport­bladet.

■ ■ Wendela Hebbe var Sveriges första kvinnliga journalist, känd för sina socialreportage. Hon anställdes på Aftonbladet 1841.

Wendelavinnare genom åren

2009: Makalösa föräldrar för sitt arbete med att ­stötta och organisera ensamstående mammor och pappor och för att lyfta upp situationen för ensam­stående föräldrar på den politiska dagordningen.

2010: Tjejzonen för sitt arbete med att förändra livet för unga kvinnor, med fokus på att förebygga och hjälpa vid ätstörningar, självskadebeteenden och självmord.

2011: Rättviseförmedlingen för kampen för en rättvis representation i ett jämlikt samhälle.

2012: Somaya för att i sant systerskap erbjuda skydd, stöd och hjälp särskilt till kvinnor som är utsatta för eller hotas av hedersrelaterat våld.

2013: Astrid Johansson, 14, som tog strid mot en väggmålning på sin skola och hade modet att stå upp mot etablissemanget i en tid då sexuella ­trakasserier ofta viftas bort som humor.

Publicerad: