”I mina dockhus gör jag som jag vill”

Kitty Jutbring, 36, har sex dockskåp – som dottern inte får röra

Trodde du att dockhus ­bara var för barn?

Glöm det – nu har de vuxna tagit över leken.

Kitty Jutbring, 36, är helt galen i miniatyr­hypen.

– I mina dockhus gör jag precis som jag vill, jag måste pilla minst en timme varje dag, säger hon.

Kitty med dottern Nikki-Lo.
Kitty med dottern Nikki-Lo.

Kitty Jutbring älskar att inreda och pyssla i hemmet. I höstas nådde hennes stora intresse nya dimensioner då hon i vuxen ålder köpte sitt första dockhus, eller dockskåp som det också kallas.

Sedan dess har hon hunnit skapa sex miniatyrvärldar. Regnbågs­familjshus, Dallashus, 1988-hus och framtidshus pryder hyllorna i trerumslägenheten i södra Stockholm. 

De är hennes egen anarki. 

Många upprörda

– Det är många som är upprörda över att jag mixtrar så mycket med husen. En del tycker att det bara ska vara möbler i originalskick i ett vintagedockskåp, men jag gillar att blanda och pilla till det precis som jag vill, ­säger Kitty.

Hon pratar om sina vänner i dockhusgrupperna på Facebook. Det vimlar av fullvuxna personer som ägnar flera timmar i veckan åt detta.

–  Det finns säkert de som undrar varför jag håller på med dockhus, men det är en hobby precis som alla andra. När jag började i höstas hade jag ingen aning om att det var så populärt, jag trodde att det bara var jag och barnen …

Förbjudet för barn

Vid vårt besök är Kitty fullt sysselsatt med den senaste leveransen från en dockshustillverkare. Kristallampor, strykjärn, badankor och en bidé är bara några av alla prylar som ligger utspridda på köksbordet.

Ettåriga dottern Nikki-Lo får vara med och titta på när Kitty går igenom alla inventarier. Om hon får vara med och inreda?

–  Är du galen? Hon får inte komma i närheten av mina dockskåp! För ett tag sedan var det en fyraåring här och började pilla på dem. Jag försökte att säga till på ett trevligt sätt, men jag var jättenervös och egentligen ville jag bara skrika rakt ut. Det var lite läskigt, säger Kitty, och tillägger ­sekunden senare:

– Men jag har självdistans, förstås.

Hon reser sig från köksstolen och går ut mot sovrummet med miniatyrbidén i handen. Det blir kronjuvelen i 1988-husets badrum.

– För det är inget riktigt åttiotal utan en bidé!

Emilie Aune

Publisert: