Jag har stängt av mobilen

RELATIONER

12 snabba frågor till nyblivna pensionären Marianne Nivert, som har lämnat vd-posten på Telia

I går lämnade Marianne Nivert över vd-stolen på Telia till Anders Igel.

Aftonbladet hittade henne bland rosor och pioner i favoritstället trädgården. Den och familjen får hon mer tid för nu - för nu är hon pensionär.

Foto: PERNILLA WAHLMAN
pensionär i trädgården Ett av Marianne Niverts största intressen är trädgården - hon har tre stycken. Där hoppas hon få mer tid nu när hon slutat arbeta.

I går avverkade du din första dag som pensionär. Vad gjorde du?

- Jag vaknade upp ute på vår skärgårdsö och åkte in till stan. Sedan slappade vi bara och jag åt lunch med min dotter. Nu har jag fått chansen att luncha med henne en vanlig vardag.

Hur känns det att lämna Telia efter 41 års anställning?

- Som att ha examen i skolan. Det är alltid lite vemodigt när man går ifrån klasskamraterna, men samtidigt har man mycket spännande framför sig - friheten.

Vad ska du göra med din nyvunna frihet?

- Jag hade tänkt hinna med mer av mina intressen. Bland annat att arbeta med mina trädgårdar (Marianne Nivert har tre trädgårdar: en hemma i Bromma, en vid ett hus i skärgården och en vid ett släktställe i Jämtland). Det andra är att få mer tid att läsa böcker, och jag har styrelseuppdrag som jag tänker sköta samvetsgrant. Det blir mer tid för familjen, jag blir mormor vid årsskiftet.

Trädgård är ett av dina stora intressen. Har du gröna fingrar?

- Ja, det kan man nog säga. Jag brukar lyckas ganska bra. Jag har haft lite ont om tid senaste året, så en del saker behöver ansas till.

Du ska städa ur villan och planerar att flytta till lägenhet nästa år. Hur får man fint på balkongen?

- En balkong ska ha blommor. Jag tycker att man ska ha lite kryddväxter så man kan hämta färskt till matlagningen. Sedan tycker jag att man ska ha två stolar så man kan sitta därute och ta en kopp kaffe.

Du lämnar inte näringslivet. Du sitter i styrelsen för flera bolag. När klipper du banden helt?

- Det har jag inga klara planer på. Det får bli när det faller sig naturligt.

Du började som trainee på Televerket 1961. Trodde du då att du skulle gå så här långt?

- Man funderar inte så mycket över hur långt man ska nå. Jag tyckte det var ganska skojigt att ta ansvar för saker och ting, känna att man rådde sig själv. Det upptäckte jag tidigt.

Vad har du lärt dig under alla de här åren?

- Det är viktigt att ha respekt och förtroende för sina medarbetare. Oftast kan de väldigt mycket. Jag tror inte att ledare kan motivera andra personer, jag tror människor är motiverade. Men ledare kan demotivera genom att gå in för snabbt och tala om hur man ska göra.

Som kvinnlig chef har du beskrivits som järnlady och Madame Saddam. Hade det varit annorlunda om du var man?

- Det är jag övertygad om. Nästan samtliga kvinnliga ledare har de epiteten. En ledare, oavsett om det är man eller kvinna, måste uppnå resultat. Det innebär att även kvinnor måste fatta beslut och se till att man når målen. Många förknippar inte det med kvinnor och då måste man hitta något sätt att beskriva en kvinna som agerar på det sättet. Det är inte trevligt.

I mars utsågs du till Årets ekonomikvinna för att du "rider ut stormar med stor självklarhet och synbar enkelhet". Har det kommit med åren?

- Nej. Jag har varit duktig i matematik. Redan när jag var i tonåren kom en del som gick ett par klasser under och undrade om jag kunde hjälpa dem. De tyckte att jag hade lätt att förklara. Jag är ganska tydlig och jag tror det har legat för mig från begynnelsen att se mönster och logik.

I går tog Anders Igel över som vd på Telia. Har du några råd att ge honom?

- Njae, han får utgå från sin egen person och erfarenhet. Jag hoppas han upptäcker alla kompetenser som finns i Telia. Det är viktigt att inte gå på första intrycket - att man tittar en stund innan man tror att man har sanningen.

Kan du stänga av mobilen nu?

- Ja, det kan jag göra. Även när jag var Telia-chef var jag duktig på att ha mobilen avstängd när jag inte tyckte den skulle vara på. Däremot har jag alltid haft en extra mobiltelefon som min sekreterare kunnat nå mig på. Det numret har jag stängt av.

Snabbfakta/Marianne Nivert

Har lämnat vd-posten i Telia.

Malin S Ånell ([email protected])