Han vill inte ha sex när jag är gravid

RELATIONER

Malena Ivarsson svarar på läsarnas frågor om sex och kärlek efter barnet

1 av 2

Jag är gravid i 8:e månaden. Min sambo och jag har haft sex en gång under graviditeten. Jag har stark sexlust men vågar inte vara tillsammans sexuellt men min sambo. Vi har kommit så långt i från varandra.

Han har tidigare sagt att han inte tycker om att ha sex med mig när jag är gravid. Därför vill jag inte närma mig honom. För två år sedan kom jag på honom att söka efter ”stora bröst” på internet. Det blev orsaken till en långvarig konflikt. Nu har tankarna åter väckts i mig, tänk om han egentligen vill ha en storbystad kvinna? Är han inte attraherad av mig? Jag mår så dåligt, jag vill känna mig sexig och attraktiv och ibland känns det som jag inte kommer kunna göra det tillsammans med min sambo igen. Men jag kan inte leva lyckligt utan ett bra sexliv. Vad ska jag ta mig till? Jag är rädd att prata med min sambo eftersom han lätt hamnar i försvarsinställning och det blir konflikt istället för närhet.

Vad ska jag göra?

Svar: När man är gravid har man extra stora behov av trygghet och återförsäkring. Man behöver höra att man är vacker och attraktiv.

Och få uppleva känslan att man gör något fantastiskt värdefullt. Du bär din killes barn. Han måste ge dig uppskattning och tacksamhet.

På något sätt har vi gjort ett misstag i vårt samhälle som inte betonat vilken gåva kvinnor ger männen med att böra deras barn.

Det har varit så mycket prat om att ”allt ska vara som vanligt” när det inte är det.

Nu går han i försvar och känner sig förmodligen hotad. Jag tror inte att hans önskan om stora bröst behöver vara något alarmerande. Det som oroar mig är att han går i försvar och inte vill öppna sig mot dig och ta emot dina känslor.

Det låter lite omoget. Men kanske skäms han för sitt intresse av pornografi och känner att ”mamma” (du alltså) kommer och straffar.

Ni behöver få tillbaka tilliten till varandra igen. Och jag vet inget enkel väg . Det vore underbart om det fanns en punkt att trycka på så allt blev bra. Den punkt som du dock kan utveckla är ditt självförtroende, när det gäller ditt utseende. Där finns det ju numera massor att göra.

Gympa. Diet. Operationer etcetera. Missförstå mig inte nu och ta det här som ett råd. Jag vill bara peka på att det går att få ett bättre självförtroende. Det kan man också få genom att göra saker man inte tror sig om. Rida till exempel. Du ska inte behöva sitta och vänta på hans godkännande. Du blir friare och starkare om du kan ge dig själv ett godkännande.

Sen är det vägen till att få det känslomässigt bra. Ni behöver några goda samtal. Dem får man genom att öppna sig och tala om vad man känner. Utan att anklaga eller gå i försvar.

Ibland kan det hjälpa att skriva ett brev där man ärligt säger hur det känns. Andra gånger behöver man ta hjälp av någon utomstående.

Läs fler råd av Malena

Malena Ivarsson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM