Får inte jobbet – för hon är tjej

avTed Kudinoff

RELATIONER

”För tungt och slitsamt. Det klarar inte kvinnor”

Foto: Foto: PETER WIXTRÖM
Arg och besviken Diana Sjöström Schreiber sökte jobb på Söders Kött och Fläsk men fick nobben direkt. ”De ville inte ge mig någon information överhuvudtaget eftersom jag var kvinna”, säger hon.

Diana Sjöström Schreiber vill bli styckmästare.

Det får hon inte – för att hon är kvinna.

– Jag blir så förbannad, säger 18-åringen.

Styckning är inget för kvinnor. Det fick Diana Sjöström Schreiber klart för sig när hon sökte jobbet på Söders Kött och Fläsk. Företaget sökte en styckmästarlärling till lokalerna i Stockholm. Men Diana, snart nyutbildad kock, hann inte söka tjänsten innan hon blev nekad.

– Jag ringde för att få info om jobbet. Men de ville inte ge mig någon information överhuvudtaget eftersom jag var kvinna.

Ägaren Stefan Ullander menar att yrket inte passar kvinnor eftersom det är blodigt, kallt och svinigt.

– Det är för tungt och slitsamt. Det klarar inte kvinnor, säger Ullander till Sveriges Radio.

”Ett jävla slitjobb”

Men Diana Sjöström Schreiber nöjer sig inte med svaret och har anmält företaget till Diskrimineringsombudsmannen.

– Jag tycker inte det har att göra med kön. Det finns även killar som inte klarar av detta, säger hon.

– Det är synd att han resonerar som han gör. Han kan gå miste om kompetent personal.

Till Sveriges Radio säger Stefan Ullander att han tänker mest på Diana.

– Det är ett jävla slitjobb, mycket skador på rygg och armar. Jag är mer rädd om henne och att hon ska ta ett bättre jobb.

Hur är det med spinkiga killar?

– Vi har inte några direkt spinkiga.

Hos köttjätten Scan är några av de bästa styckarna kvinnor. Jenny Rask, 32, är en av dem – och hon intygar att kvinnor klarar jobbet.

– Absolut. Jag har styckat sen 2002 på ackord. Det är ett tungt jobb men jag har aldrig haft problem med kroppen. Man måste vara stark i handlederna.

Är det blodigt, kallt och svinigt?

– Nej, vi arbetar i en trevlig och enormt hygienisk miljö. Sen är köttet inte blodigt utan kallt och torrt, säger hon.