En ros om dagen – i 60 år

RELATIONER

Nu firar Tom, 87, och Joan, 83, diamantbröllop

Det kan vara de små små detaljerna som gör det.

87-åriga Tom Shovelton har varje dag lagt en röd ros på hustrun Joans kudde.

I veckan firade diamantbröllop – de har varit gifta i 60 år.

Ett gott hjälpmedel för att hålla liv i äktenskapet.

Håll liv i romantiken, säger relationsexperterna. Och de flesta tycker nog att de gjort nog om de någon gång lyckas pressa in en barnfri kväll. Eller då och då överraskar varandra med ett fång rosor.

Men ska du slå Tom Shovelton i Wales så får du ligga i. Varje dag lägger han en röd ros vid sin frus säng.

– Han kysser mig varje morgon och sedan varje kväll innan jag går till sängs, säger Joan Shovelton, 83, till Daily Mail.

Träffades på puben

Tydligen är det ett riktigt framgångsrecept. Det brittiska odlarparet har nämligen varit gifta i 60 år och kunde tidigare i veckan fira sitt diamantbröllop tillsammans med fem barn, tio barnbarn och ett barnbarnsbarn.

Paret träffades på nyårsafton 1946 på en pub i Cheshire. Efter ungefär två år gifte de sig och arbetade sedan tillsammans med att odla och sälja på marknader runt om i Manchestertrakten.

– Vi har levt och arbetat ihop i hela våra liv. Så vi vet hur viktigt det är att ge och ta. Vi har haft sextio lyckliga år tillsammans. Jag skulle inte ändra nånting om jag fick chansen, säger Joan Shovelton till Daily Mail.

Gott om rosor

Sedan de pensionerade sig på 80-talet har de ägnat sig åt sin hobby, trädgårdsodling. Så visst har det funnits god tillgång på rosor, åtminstone under delar av året.

Tom tror att om fler visade sin maka eller make sin uppskattning med små romantiska gester, skulle färre förhållanden spricka.

– Alla borde göra så. Jag älskar henne av hela mitt hjärta – och har gjort det sedan den dag vi träffades, säger Tom Shovelton.

Relationsexperten: Alla behöver de små gesterna

Gärna rosor – bara det finns äkta känsla bakom.

– Men om det går slentrian i uppvaktningen förlorar den sitt värde, säger relationsexperten Bodil Wennberg.

Foto: Ulla Montan/Natur & Kultur

Hon tycker att det är bra att försöka visa sin uppskattning för sin partner varje dag. Däremot är det tveksamt om en ros verkligen är en ros om man får den alltför ofta.

– Det behöver inte vara något man köper och ger. Det kan lika gärna vara en klapp på kinden eller något annat som visar en vänlig omtanke. Det kan vara att backa på ett eget behov eller avstå något för den andres skull, säger Bodil Wennberg.

Samtidigt ska man vara noga med att inte försöka vinna ”martyrpoäng” genom att uppoffra sig – och man ska inte heller ge för att få något utbyte.

– Ska man sätta guldkant på förhållandet så ska det vara den guldkant ens partner skulle uppskatta. Man ska inte ge en biobiljett till en som aldrig går på bio till exempel. Eller köpa blommor för att man burit sig illa åt dagen innan, säger Bodil Wennberg.

Är det en myt att kvinnor längtar efter blommor och presenter?

– Vet i sjutton. Män kanske låtsas att de inte har något behov av det. Men jag tror att alla behöver de små gesterna.