Relationer

Måste man var en bad boy för att få en tjej?

RELATIONER

Läs det senaste chattet med Eva Rusz

Mike säger: Hej, tack för en bra spalt. Min flickvän eller ex gjorde nyligen slut med mig efter dryga 2 år, hon tyckte att vi bråkade för mycket o att hon inte var säker på att det ändå skulle hålla. Jag älskar henne men ibland känns hon inte igen och när vi försöker snacka så skriver hon på ett sårande sätt och liksom försöker övertyga sig själv. Vad ska jag göra? Ta kontakt eller släppa taget?
Eva Rusz säger: Tack, jag tycker du kan skriva till henne om vad du tänker och känner och se om hon ev kan förändra sin försvarsattityd hon har just nu. Det kan ju vara hennes rädsla som du känner av att hon är rädd att det bara är tomma ord om ni skulle kunna förändra er osv. Det är viktigt om du kan skriva ner till henne vilka tankar du har kring era bråk, orsak, verkan, beteenden osv. Jag tror hon vill höra om du ev har förändrats dvs fått lite insikter om vad ni och du skulle kunnat göra istället. Pröva så och se om du får kontakt då. Då det tagit slut men då känslorna finns kvar så är det ofta tveksamhte om ngt går att ändra på som hindrar försök att pröva igen.


sara säger: Hej Eva! Jag tycker att min man blivit så tråkig. Han vill aldrig göra något utan sitter bara hemma och glor. Jag har försökt föreslå saker men han säger nej. Vad ska jag göra??
Eva Rusz säger: Det är mkt viktigt att man skärper till sig i relationer och inte blir soffpotatisar eller "hösäckar". Tala om för honom vilka vinster ni kan få tillsamans genom att göra gemensamma saker som promenera, hålla handen, gå på bio osv. Hänvisa bl a till de jag arbetade med i Bröllopsform som fick nya kickar genom gemensamma projekt med ny kost, träning och nya saker att göra tillsammans. I en relation måste både ta ansvar för att visa engagemang så stå på dig och försök då honom att förstå att relationen måste underhållas.


Mina säger: Hej Eva! Det verkar som om min man och jag måste ha gemensamma projekt hela tiden. Renoveringar, sommarstugan, resor... Så fort ett tar slut kör vi igång med nästa. Jag kan ibland känna att det "bara" är detta vi har, att känslorna inte finns där... Vad tror du? Hur tar jag reda på det?
Eva Rusz säger: Det är bra (med hänvisning till föregående svar) att ha gemensamma projekt men som du själv känner så verkar ni inte hinna med era egna känslor och engagera er i varandra. Försök samtala med din man och säg hur du tänker och känner. Uttrcyk också vilka behov du har som just nu inte kommer fram. Fundera på om du kan ge förslag på alternativa sätt ni kan umgås på och be honom också fundera över detta.


cilla säger: Hej Eva. Jag har så svårt att släppa min fd sambo som behandlade mig så dåligt att jag tillslut fick avsluta relationen. Han försökte verkligen förminska mig på olika sätt och anklagade mig helt utan grunder för otrohet och att jag överlag var en dålig människa mm. Han led mycket av ångest och överkonsumerade alkohol för att dämpa detta. Jag är en stark och självständig kvinna som har vänner, ett bra jobb och barn som det går bra för. Har inte haft detta problem tidigare. Varför har jag så svårt att gå vidare? Har du några tips? Kramar
Eva Rusz säger: Släpp din sambo och börja med att läsa lite böcker som kan hjälpa dig att stärka dig själv. Mia Törnbloms bok om självkänsla, och Kay Pollack har också skrivit mkt bra böcker om hur man kan agera så ingen kan såra en mot ens eget medgivande osv. Det tar tid att bättra på sin självkänsla. Umgås med vänner som är positiva och dra ner på dem som inte stärker dig så mycket. Jag har också skrivit en bok om detta som finns i pocket, "Bli en vinnare", där jag också tar upp hur man kan träna sig i att bli starkt i själen igen. Lycka till med ditt arbete!


Marie säger: hej! jag blir aldrig intresserad av någon kille, finns det något man kan göra åt det?
Eva Rusz säger: Ja det beror ofta på att du har ngn form av rädsla inombords, fast du inte känner dig rädd. Jag har arbetat i terapi med män och kvinnor och de har ofta kunnat lösa denna känslomässiga knut. Du kan själv försöka undersöka hur du tänker då du möter killar eftersom tankarna påverkar hur du känner, Gör det hemma ett tag och "analysera" de möten med killar du haft. Granska dina tankar kritiskt; stämmer de alltid? Hur vet du det? Vad tror du skulle hönda om du förändrade dina tankar en aning mot = fundera på vilka alternativa tankar och beteenden du skulle kunna pröva att visa en kille och gör det sen. Öva och öva. Jag har skrivit en bok (finns i pocket) om dessa fenomen, kanske du skall läsa den också för det finns en mängt KBT-övningar i den, och exempel på killar och tjejer som känner som du. Den heter "Varför väljer jag alltid fel partner. Lycka till och om det inte hjälper dig kanske du borde söka terapi ett tag för det brukar kunna lösa dessa knutar.


elin säger: Jag har kille sen nån vecka men vi har inte haft sex än. vi har inte pratat om det än med det lär ju komma snart. Ge mig tips. Jag vet inte ens om jag är redo att göra det med han än.
Eva Rusz säger: Du har all rätt att säga eller säga om situationen uppstår att du vill vänta ett tag. Jag anser att man ofta vinner på att lära känna en person ordentligt innan man har sex. Säg att du vill lära känna honom mer. Men du kan ju hångla och kyssa honom om du känner för det.


LG säger: Jag blir alltid lämnad av tjejerna. Först verkar allt så bra men så fort det börjar bli allvar drar de sig ur. Vad gör jag för fel? Måste man vara en bad boy för att få en tjej?
Eva Rusz säger: Nej man skall sträva efter att vara en ”good boy”. Det håller i långa loppet. Du kanske skall höra med tjejer du möter om de verkligen har intresse att engagera sig? Du kanske tror det och sen uppstår missförstånd. Du kan ju signalera och säga vad du är ute efter och sen lyssna in vilka svar du får. Börja så.


Undrande säger: Hej Eva! När man ligger och är magsjuk, hur ska man tänka för att minska smärtan?

Eva Rusz säger: TÄnk på sommaren! Vad du skall göra då hur fint vädret kan vara och hur vackra blommor och träden är då! Krya på dig!


Anonym säger: Hej Eva! Min pojkvän och jag bråkar mycket om små vardagssaker, så som vem som ska laga mat, städa , åka och handla och så vidare. Detta går ut över vår närhet i relationen och jag känner ingen lust längre, har du några tips på hur man kan få bort bråk om vardagliga sysslor?
Eva Rusz säger: Ja gör en lista tillsammans och fördela sysslorna så ni vet vem som skall göra vad. Sen får nu hålla er till detta ett tag. Och om tjafs är på gång får båda ta ansvar för att fråga er själva" Är det värt att bli osams för dett just nu"? Och sen agera utifrån detta. man kan hindra sina reaketioner om man vill och det bör ni träna er på. Mycket tjafs påverkar känslorna så det är viktigt att ni får ner denna tjafsnivå framöver!


Johanna säger: Hej eva. Jag vet inte vad jag ska ta mig till med min mamma, hon låter mig inte vara i fred. Hon bor själv och vill ha sällskap varje helg men då vill ju jag gå ut med mina kompisar. Men hon blir så himla lessen o jag får dåligt samvete. Vad göra???
Eva Rusz säger: Jag förstår det blir svårt då man får dåligt samvete för sin förälder men jag tror du får pröva att änåd göra dina egna saker och försöka sluta att känna dåligt samvete. Det är synd om din mamma som reagerar så. Kan du inte försöka få henne att träffa några vänner, engagera sig i ngt som gör att hon inte blir så ensam? Sen kanske du kan besöka din mamma en gång under helgen ha söndagsmiddag ihop men inte lördagkvällar alltid?


faria säger: Hej! Jag blev lämnad av en man för inte så länge sen, och har så himla svårt att bli glad igen. Jag vill inget mer än att träffa en man men nu, när jag är 37, så börjar jag ge upp., jag orkar liksom inte ladda om. Hur ska jag tänka? Ska jag ställa in mig på ett ensamt liv?
Eva Rusz säger: Nej du skall INTE ställa in dig på ett ensamt liv! Men du kanske får lov att sluta att "ladda" dig med mycket ledsna tankar osv. Man skall sörja men inet för länge. Antingen så försöker du sörja klart, skriv av dig i en dabok en timme om dagen, skriv ner vad du känner och tycker om hans agerande och sen får du försöka sluta att älta honom de timmar du är vaken och inte skriver dagbok. Ut och gå regelbundet det brukar lätta upp tankarna och umgås med vänner och gör roliga saker. Då du käner dig lite gladare skall du samla dina vänner och ni går ut tillsammans, snart är det vår igen och vi brukar bli som mest kära då!

Anonym säger: Hej Eva, jag är gift men har en förmåga att alltid falla för andra män, saknas det något??
Eva Rusz säger: Ja om det är så så kanske du saknar ngt i ditt äktenskap? Ta dig en funderare vad som får dig att söka kärlek hos andra och inte hos din man? Hur är ert äktenskap? Är ni nära varandra? Vad behöver du som du kanske inte visar att du behöver av din man? Börja med att se över ert äktenskap så kanske du kan komma på vad som saknas dig/er.


Moderator säger: Nu måste vi tyvärr sluta för idag - Eva chattar igen om två veckor, välkomna tillbaka då!
Eva Rusz säger: Tack alla som chattat idag! jag önskar er en trevlig helg och kom ihåg att snart är det faktiskt vår igen! Många kramar Eva

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer